Vissa verksamheter kan inte hålla sig borta från vägarna, trots den snö och halka som råder. Dit hör räddningstjänst och ambulansverksamhet, som båda upplever att väglaget påverkar förutsättningarna i arbetet.
– Vi påverkas av att det blir fler olyckor och avåkningar. Halkan gör också att vi inte kan ta oss fram i fri hastighet, säger Peter Schöön som är insatsledare på räddningstjänsten på Gotland.
Det kan Cecilia Gustafsson känna igen. Som verksamhetschef på Samariten Ambulans har hon blivit varse effekterna av det rådande väglaget.
– Det gör arbetet svårare och allting tar mycket längre tid, säger hon.
På räddningstjänsten håller de sig uppdaterade genom en kontinuerlig bevakning av vädret. Därefter håller de genomgångar där riskerna tas upp och förarna påminns om att ta det försiktigt på vägarna, enligt Peter Schöön.
– Väglaget ökar också riskerna för våra medarbetare på skadeplatsen, i och med att det är halt. Följdolyckorna kan även bli fler, något vi måste förhålla oss till.
Peter Schöön säger att det gäller att anpassa körningen efter förutsättningarna.
– För ambulanserna är väglaget särskilt bekymmersamt. De rör sig runt hela ön och kan ha brådskande ärenden med en sjuk eller skadad patient, säger han.
Det bekräftar Cecilia Gustafsson. Enligt henne är den största utmaningen det skrovliga underlaget av is som bildas i körbanan, framför allt i och runt Visby, som gör att det blir skumpigt när man färdas i bil.
– Vibrationerna och skakningarna, som uppstår på grund av isen, påverkar oss jättemycket. Det är svårt att arbeta med den tekniska utrustningen, så som EKG, när bilen skakar.
Det är inte bara utrustningen som tar stryk, kommunikationen blir också lidande.
– Det är svårt för personalen att prata med patienter när det skramlar så mycket. Även kontakten från bilen till akuten påverkas, den går via kommunikationsradion och det är besvärligt för de på akuten att höra vad personalen i bilen säger.
– Dåligt väglag får också konsekvenser för patienterna. De som redan har ont kan få det mycket värre när ambulansen vibrerar och skakar.
Hon menar att det huvudsakligen går ut över kvaliteten på vården.
– Vi kan inte jobba med patienter på det sätt som vi är vana vid, det är jättetråkigt.