Tummen ner för röstning på medborgarförslag

I ett 40-tal kommuner är röstning på medborgarförslag ett sätt att öka medborgarnas inflytande. Nu ska Region Gotland ta ställning till idén.

Gotlänningar är flitiga med att lämna medborgarförslag. Ett som fått bifall var att placera bänkar mot sjösidan på Södra Hällarna.

Gotlänningar är flitiga med att lämna medborgarförslag. Ett som fått bifall var att placera bänkar mot sjösidan på Södra Hällarna.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2021-02-24 11:11

Östersund är en av de kommuner som infört röstning. Där kan kommuninvånare digitalt lämna ett e-förslag som sedan andra i kommunen kan rösta på under tre månader. Med 117 röster ligger för tillfället ett förslag om att inrätta en badplats i Brunflo i topp. Alla som signerar förslaget har möjlighet att lämna en kommentar. Det går inte att vara anonym. 

2018 lämnades ett medborgarförslag till regionen om att införa röstning även på Gotland. Förslaget motiverades med att ”det medverkar till utökad demokrati och att kanske vissa förslag får en bra förankring bland medborgarna”.

Nu är det dags för de gotländska politikerna att ta ställning till förslaget. Regionstyrelseförvaltningen vill inte införa röstning, utan vill utveckla en e-tjänst och hemsida för ökad transparens och tillgänglighet i fråga om medborgarinitiativ. 

Region Gotland införde medborgarförslag 2004. Under åren har över 1 100 förslag lämnats, varav hälften berört tekniska nämndens verksamhet. Ofta tar handläggningen lång tid, i det nu aktuella förslaget om röstning drygt två år.

Röstning är inte den enda idén om att stärka demokratin. 2018 lämnade en klass vid Wisbygymnasiet in ett medborgarförslag om att Region Gotland ska börja använda den app som Rädda Barnen tagit fram i samarbete med Haninge kommun. ”Speakapp” är ett sätt att förbättra kontakten mellan ungdomar och politiker. Med appen kan ungdomarna ta del av, och kommentera, det som händer i kommunen.

Karta: Region Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!