Tumskruvarna dras åt på Själsö
Den 1 september skulle företagaren Joachim Kuylenstierna ha tagit bort den uteplats och trappa som han har anlagt vid strandkanten nedanför sitt hus på Själsö.Det har han inte gjort.- Den ligger på min tomt och jag har tillstånd, säger han.
VÄGRAR TA BORT. Joachim Kuylenstierna skulle ha tagit bort uteplatsen vid stranden den 1 september. Istället har han överklagat länsstyrelsens föreläggande.
Foto: Tommy Söderlund
Han fick tid på sig till den 1 september. Föreläggandet var förenat med ett vite på 50 000 kronor.
I måndags var Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen ute vid Själsö för att se vad som hänt. Hon kunde konstatera att det såg ut precis som i somras.
Brottsanmälan
- Därför kommer vi nästa vecka att begära att länsrätten dömer ut vitet på 50 000 kronor. Vi har också anmält brottet mot miljöbalken till åklagare, berättar hon.
Joachim Kuylenstierna har överklagat länsstyrelsens vitesföreläggande till miljödomstolen. Han hänvisar bland annat till att han har ett fem år gammalt tillstånd från länsstyrelsen.
Något mycket större
- Vi hade ett samråd 2004 då han bett att få flytta en stensträng som låg från fastighetens gräns i söder och ut i vattnet. Han ville flytta in den så att den låg parallellt med strandkanten. Det sa länsstyrelsen ja till. Men detta är något mycket större. Han har inte bara flyttat stensträngen, utan också lagt dit betong och byggt en trappa, säger Anna-Lena Fritz.
Vi var överens
Joachim Kuylenstierna suckar.
- Folk har anmält min uteplats varje år, utan att länsstyrelsen gjort något. När jag fick tillstånd 2004 var vi överens om att jag skulle få flytta stensträngen och dra ihop mer sten. Det enda jag gjort i år är att lägga en betongplatta ovanpå.
Att hans uteplats skulle hindra människor från att passera håller han inte med länsstyrelsen om.
Aldrig kunnat gå där
- Tidigare var stranden fylld av sprängsten efter en gammal bunker. Folk har aldrig kunnat gå där, de har gått tio meter upp, över min tomt. Och det har jag absolut ingenting emot. Min tomt har använts som tomt sedan 1930-talet. När strandskyddsbestämmelserna kom så upphävdes det på många platser där människor hade tomter som gick ända ut i vattnet, men inte för min tomt. Därför vill jag få det prövat, säger Joachim Kuylenstierna.
Hans överklagande kom in till miljödomstolen den 1 september så ännu har domstolen börjat behandla ärendet.
Vill ha dom direkt
Länsstyrelsen kommer dock att begära att beslutet om utdömande av vite ska gälla omedelbart.
- Annars kan det dra ut så på tiden. Dessutom har jag svårt att tänka mig att han vinner målet i miljödomstolen, säger Anna-Lena Fritz.
Om pengarna återbetalas ifall han skulle få rätt lyckades GT i går inte få svar på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!