Tung kritik mot omorganisation
Flera tunga organisationer protesterar mot räddningstjänstens omorganisation. - Landsbygden måste ju ha samma trygghet som i stan, säger Peter Olsson, ordförande i LRF Gotland.
BEKYMRAD. Vi måste hitta en långsiktig och hållbar modell för ersättning för de skador de vitkindade gässen orsakar, säger Peter Olsson, ordförande för LRF Gotland. Foto: Bengan Zettergren/GT Arkiv
Foto: Bengt Zettergren
- Vi får signaler om att man känner oro och otrygghet inför de förändringar som planeras, säger Peter Olsson, ordförande i LRF Gotland.
- Landsbygden måste ju ha samma trygghet som i stan och i lantbruket kan det hända olyckor som kräver specialutbildad personal i räddningstjänsten. Vi accepterar inte att det blir sämre beredskap.
Med den nya omorganisationen räknar räddningstjänsten med att halvera investeringskostnaderna för fordon.
Måste ersättas
Med dagens organisation måste fyra bilar ersättas snarast till ett nypris av 4,5 miljoner kronor, totalt 12-18 miljoner kronor på fyra år.
Med den nya organisationen kan dessa avvecklas och man skapar tre framskjutna enheter till en kostnad av cirka tre miljoner kronor inom ett till två år.
Med framskjuten enhet menas ett modernt, nytt fordon som är mindre än de gamla brandbilarna som man i dag använder.
Sådana bilar vill man alltså ha på stationerna i Burgsvik, Kräklingbo och Fårösund. Dessa stationer blir bemannade med tre personer, en räddningsledare och två brandmän.
På dessa tre stationer kommer inte rökdykare att finnas.
- Vi har inte heller före omorganiseringen haft kapacitet att utföra rökdykning på dessa orter, vid det fåtal tillfällen som de aktuella deltidsstationerna genomfört rökdykning så har det varit på eget initiativ och byggt på frivillighet, säger Jan-Olov Henriksson, tillförordnad förvaltningschef på räddningstjänsten.
Arbetsmiljöverket, som beskriver arbetet med rökdykning som det farligaste jobbet i Sverige, kräver att det ska vara minst fyra personer för att rökdykning ska få genomföras. Det måste också finnas räddningsledare på plats och den bemanningen finns inte i dag på dessa tre stationer.
Noga utarbetad plan
Henriksson tillägger att de nya, mindre bilarna kommer att vara utrustade med nio meters stegar som ska användas vid bland annat trafikolyckor och skorstensbränder.
Planen är noga utarbetad av en stor grupp inom räddningstjänsten som har arbetat med den under många år. Bland annat bygger förslaget på statistik från de senaste tio åren.
Av de 140 bränderna i byggnad har rökdykinsats gjorts 21 gånger varav livräddande vid elva tillfällen, det vill säga i snitt ett fall om året totalt på tre stationer. De senaste sex åren har det varit endast ett fall på alla tre tillsammans.
- Vi har 80 rökdykutbildade på Gotland och kan nu minska dessa till 60, säger Jan-Olov Henriksson.
Veteranbilar
På Gotland går ännu veteranbilar i räddningstjänsten. I den nya organisationen kommer tolv stora släckbilar att bli nio, de fyra äldsta från 1970-talet avvecklas och man köper tre så kallade framskjutna enheter på de mindre stationerna. Totalt minskar fordonsparken med elva fordon.
Ingen förändring föreslås i antal stationer eller bemanning, 31 man, exklusive räddningschef kvarstår i beredskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!