Vissa av coronakrisen drabbade företag har repat sig en smula. Stora delar av besöksnäringen visade upp bättre siffror under sommaren och hösten, efter att resandet till Gotland tog fart igen.
Några som däremot inte upplevt någon direkt lättnad är de som på olika sätt arbetar med evenemang. Även om publikgränsen höjts från 50 till 300 är det alltjämt mycket ont om uppdrag i det osäkra läge som råder.
PA-kompaniet är ett av de företag som haft det oerhört kärvt. Från att ha varit nio helårsanställda och mer än dubbelt så många under sommaren är det nu bara vd Alexander Härnlöv och grundaren Stefan Olsson som är kvar.
– Vi har sagt upp alla anställda. Det vi gör nu är lite installationer, annars är det ingenting. Det är den bistra sanningen, säger Stefan Olsson.
Han uppskattar att mer än 90 procent av uppdragen är borta. Men den värsta ekonomiska blödningen har stoppats med den nya, betydligt mindre kostymen, och nyligen skickade företaget in en ansökan om verksamhetsstöd till Kulturrådet.
– Får vi inget stöd nu blir det nog jobbigt i vår, när vi ska betala tillbaka på lån.
Andra publikberoende verksamheter, till exempel musiker som är beroende av spelningar, festrelaterade företag och länsteatern, har drabbats hårt av publikrestriktionerna. Nämnda teater beviljades nyligen ett stort krisstöd från Region Gotland. GT har tidigare rapporterat om bland andra Wisby strand där verksamheten i princip pausats helt.
En av de stora aktörerna inom evenemang är Hansa Event.
– Vår bransch är så gott som död. Det har bara varit några smågrupper som vi haft förmånen att ha, säger företagets vd Mattias Thunholm om det gångna året.
Företaget har också gjort en del mindre jobb i andra branscher, bland annat har man arbetat med att sätta upp solceller. Motsvarande tre heltidstjänsterfinns kvar, innan corona var de nio. Någon direkt ljusning har inte kunnas ses ännu, våren ser tom ut och sommaren är ett frågetecken. Mattias Thunholm räknar med att det kan dröja till 2022 innan branschen blir sig någorlunda lik igen.
Han tror att företaget kommer att klara sig även över nästa år även om det ekonomiska läget är tufft.
– Men den största utmaningen är psykisk, att orka hålla ut när det kanske inte händer något i branschen på två år. Det är det absolut tuffaste, säger Mattias Thunholm.