Turer inställda efter färjedramatik

Efter att m/s Visborg fått en överhalning har fartyget tagits ur trafik och ersättningsfartyget fick också ställa in. Transportstyrelsen ska utreda vad som hänt i samband med m/s Visborgs kraftiga krängning.

Passagerna som checkat in på M/S Visby på torsdagsmorgoen fick vända. M/S

Passagerna som checkat in på M/S Visby på torsdagsmorgoen fick vända. M/S

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-02-28 10:00

M/S Visborg togs ur trafik på onsdagen efter händelsen. Ersättningsfärjan m/s Visby kunde inte heller avgå morgonen därpå på grund av ett tekniskt fel på en av låsningarna till bogporten. Förmiddagsturen till Nynäshamn ställdes därmed också in. 

Transportstyrelsen kommer nu att utreda vad som orsakat överhalningen där flera personer skadades. De avgör sedan om frågan ska utredas av haverikommissionen.

– Vi har skickat ombord en inspektör på m/s Visborg, säger Lotta Taxén som är sektionschef för sjöfartstillsyn vid Transportstyrelsen till helagotland.se. 

Destination Gotland förklarar händelsen så här:

– Det var hårt vädret i medföljande sjö som orsakade att färjan gjorde en krängande rörelse, varpå passagerare och anställda föll och skadade sig. Det var aldrig någon fara men flera tyckte det var obehagligt,  säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius.

Om farten var för hög kan han inte säga.

– Fartygets hastighet är en av de saker som kan påverka den här typen av händelser. Vi kommer i att gå igenom olika faktorer som vind, våghöjd och fartygets hastighet för att klarlägga händelseförloppet. 

– Efter en sådan här händelse kommer vi noggrant gå igenom förloppet för att analysera om vi ska göra några  ändringar i våra rutiner. Inför varje resa gör befälhavaren alltid en bedömning utifrån passagerarnas säkerhet. 

Händelsen, när båten lutade betänkligt och både folk och saker ramlade omkring på däck, orsakade en del skador. En polisanmälan om arbetsolycka har lämnats in men det finns ingen misstanke om brott. 

– Eftersom det fanns skadade både bland besättningen och passagerare så är det en rutinåtgärd att en rapport om arbetsolycka skickas in till berörd myndighet. 

Sjö- & flygräddningscentral larmades aldrig.

–Befälhavren gjorde bedömningen att inga skadade behövde akut transport från fartyget. 

En bulletin från lasarettet visar att några personer sökt vård för lindriga och medelsvåra skador och mådde efter omständigheterna bra. 

Lasten klarade sig bättre.

– Några bagagevagnar välte och en ramlade mot en bil men inga andra fordon fick skador. 

Trafikverket är den statliga myndighet som har färjeavtal med rederiet. 

–Vi gör inget just nu men vi kollar så klart vad som hänt och får rapporter av vd:n och befälhavaren, säger Axel Waltré, utredare på Trafikverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!