Turismen på ön visar minussiffror
Statiska centralbyråns (SCB) statistik över turismens utveckling på Gotland är felaktig. Det hävdar turistentreprenören Ted Ljungqvist och ordföranden för Gotlands campingvärdar Eva Werkelin. De har analyserat siffrorna i statistiken för årets säsong och kommit fram till att det redovisade pluset på 8, 6 procent egentligen är ett minus på cirka sju procent.
Det var efter att turistsiffrorna för säsongen presenterades i början av oktober som Werkelin och Ljungqvist reagerade. De ansåg inte att siffrorna stämde med verkligheten.
Stora brister
- Vi hade inte upplevt någon ökning, säger Eva Werkelin. Tvärtom.
Och det visade sig när de två började analysera siffermaterialet att det fanns stora brister i SCB:s sätt att räkna.
- Bland annat bryr man sig inte om om man tar med en ny eller befintlig anläggning i statistiken, säger Ted Ljungqvist.
Han visar på exemplet med två lika stora vandrarhem med 100 bäddar vardera. Ena året har SCB med ett av dem och det är fullbelagt. Nästa år tar man med båda men då har beläggning sjunkit till 60 procent. Men lägger man samman de två så blir det ändå fler gästnätter än året innan, en ökning alltså, trots att det egentligen visade sig vara en kraftig minskning.
Överraskning för SCB
- Vi påtalade det här för Turistdelegationens chef Dennis Bedroff, säger Ted Ljungqvist. Det är han som beställer statistiken och presenterar siffrorna. Han blev överraskad och glad att vi gjort jobbet, eftersom han själv inte har resurserna.
När SCB redovisar gästnätter för Gotland perioden juni-augusti 2005 som redovisas den för olika anläggningstyper. Byrån kom fram till att vandrarhemmen stått stilla, att stugbyarna minskat med nio procent och att hotellen ökat med 18 procent..
- Men när vi började titta på vilka anläggningar man räknat på så visade det sig inte alls stämma med verkligheten, säger Ted Ljungqvist. Verkligheten var istället att vandrarhemmen minskat med 23 procent, stugbyarna med 16 och hotellen hade ökat med sju procent.
Osann verklighetsbild
- Det är bekymmersamt när man går ut med en osann verklighetsbild, fortsätter han. Dennis Bedroff insåg direkt hur tokigt det var. Och om våra politiker skall kunna agera på ett trovärdigt sätt, då måste man också veta att man utgår från riktiga siffror.
- Det är viktigt att se hur utvecklingen verkligen ser ut, säger Eva Werkelin. Annars är det svårt att göra gemensamma satsningar för att utveckla turismen.
Men hur skall man få statistikerna att rätta sig?
- Vi för en dialog med Dennis Bedroff nu. säger Ted Ljungqvist och meningen är att han skall gå ut med en dementi och istället presentera de rätta siffrorna. Vi har också varit i kontakt med SCB för att få tillstånd en förbättring i det statistiska arbetet. Kanske får man kalla det här ett olycksfall i arbetet, men det är viktigt att det inte sker igen.
- Vi har en framtidstro på Gotland, vi har investeringsviljan, säger Eva Werkelin. Men om vi ser turismen som en framtidsbransch, så måste vi också veta hur utvecklingen ser ut. Bra eller dålig.
Sänkta priser ett lyft
Ted Ljungqvist tror att en prissänkningen på färjorna skulle innebära mycket för turismen. Han är inte ovan vid att ta emot avbokningar när människor upptäcker hur dyrt det är att ta sig till Gotland.
- Med vägpriser skulle vi förmodligen kunna se plussiffror hela vägen, tror han. Och det är viktigt ur en anna aspekt. Minskningen i turistnäringen innerbär att jobb försvinner från Gotland. Vi är väldigt oroliga både för näringens och för Gotlands framtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!