Turistens guide till kulturen

Är din dröm att vara lika ökänd som Hoburgsgubben fast sötare än Bysen och coolare än Kuten? En kulturell korall i denna pärla av Östersjön. Då har du hamnat rätt. Men det kräver hårt arbete.

Gotland2006-06-16 06:00
Det första du bör göra är att införskaffa ett kalkstenshus på norra Gotland, där ska du sitta och skriva en bok.
Vid matlagning är det egengjord vinägrett som gäller, en örtagård utanför fönstret är heller aldrig fel. Grovt havssalt i grytan och till de hemmagjorda gorånen ett svåruttalat kaffe ur glas. (Om möjligt blås glaset själv).
Kolla in vad lokaltidningarnas kulturredaktörer har för sig och apa efter så mycket det går. Besök minst en gång alla krukmakerier och konstateljéer från norra till södra ön.
Drick konjak i en berså (helst i sällskap av någon karaktärsfigur)
Hedbergs bokcafé är alltid aktuellt, sitt där och ta en hummousmacka med groddar på, minst två gånger i veckan.
Tala i gåtor och helst på gutamål.
Till sist, virka en kofta och tupera håret.

<b>Paula Zielinski</b>
Förklaring: Hoburgsgubben är en rauk på södra Gotland, eller ett förstenat troll.
Bysen är en oansenlig liten gubbe som har en massa sattyg för sig. Oftast står han vid Munkkällarens entré.
Kuten är en Elvisälskande hippie på Fårö som har en bilkyrkogård på tomten.
Gorån är en kaka som anses ha gotländska anor.
Gotland är en ö i Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om