Turister vill aktivera sig och inte bara titta

Sommarsäsongen är snart över. Många har kommit med båt och flyg till Gotland denna sommar. Men vad har turisterna gjort på ön under besöket? GA har kollat läget och ser nya tendenser för säsongen.
Besökstatistiken talar sitt tydliga språk. Traditionella Bungemuseet noterar ett katastrofalt tapp på drygt 10 procent. Vikingabyns äventyr i Tofta räknar däremot med den bästa sommaren någonsin med 25 procents ökning.

Gotland2005-08-23 06:00
- Efterfrågan är stor på saker att göra och upplevelser att ta del av. Man vill att det ska hända något hela tiden. Attraktioner som bygger aktiviteter går bra, medan besöksmål att bara titta på går sämre, säger turistdirektören Anders Murat. Som så många andra påpekar han att turistsäsongen för året långt ifrån är över. Det är därmed för tidigt för en slutsummering av Gotland turismen 2005. Klart är dock att vissa trender från senare år står fast och förstärks.
Ett exempel är en förlängd säsong med fler besökare under juni och augusti, sett i förhållande till antalet resenärer. Per-Erling Evensen, marknadschef vid Destination Gotland skriver under på. Jämfört med förra året konstaterar han ett ökat resande i juni, ett minskat antal båtresenärer i juli medan bokningsläget för augusti ser bra ut.
- Jag önskar avvakta månaden ut innan jag uttalar mig om perioden, men ser några generella trender som sena bokningar och att våra kunder väntar längre än tidigare med att fatta beslut om resmål. Bokningarna över internet ökar och under sommaren har över 40 procent valt att boka sin båtresa över nätet.

Inte sedan 60-talet
Vid Bungemuseet förs daglig statistik och inte sedan början av 1960-talet har besökssiffrorna varit så långa som i år. Maj-Gun Blomberg är bekymrad över en minskning av besökstalet med drygt 10 procent fram till den sista juli.
- Vi hopas på bättre siffror för augusti. Då kan vi gå ekonomiskt jämt ut. Vi tappade mycket redan i fjol då vår a inkomster motsvarade 1963 års siffror. Problemet blir vad vi ska göra om vi inte hämtar in underskottet. Vi har redan avskedat folk och dragit ner på personalen till ett minimum. Nu kan vi inte skära mer i personalen om museet ska kunna hålla öppet.
Under de goda turiståren på 1980-talet räknade Bungemuseet in 66 000 besökare på en säsong. I år är antalet besökare nere kring cirka 18 000 personer. För museet är intäkterna avgörande, inte minst med tanke på kostnaderna för underhållet av de 110 gamla husen i museet som år 2007 blir 100 år. Under de närmaste två åren räddar bidrag från länsstyrelsen och riksantikvarieämbetet jobbet för Bungemuseets två heltidsanställda snickare. Det är pengar som gör att museets stora såg ska kunna renoveras.
Vid Bläse kalkbruksmuseum noteras en svag minskning av antalet besökare för årets sommarsäsong. Någon statistik finns inte klar, men färre besökare märks, både vad gäller antalet gäster i restaurangen och museibesök.
- På plussidan räknar vi in en hel del gruppbesök och skolklassbesök både före och efter den egentliga sommarsäsongen. Dessutom har många uppmärksammat och uppskattat våra konsertarrangemang, säger Yngve Friberg som också pekar på utveckling av verksamheten med en ny kulturstig i anslutning till strövområdet vid Bläse änge som invigdes i juni.
Förra året firade Svenska Naturskyddsföreningen 50 år som ägare till Lilla Karlsö. I sin årsberättelse sammanfattade då Måns Hjernquist, som är fastighetsförvaltare, att fjolårssäsongen präglades av dåligt väder. Det påverkade besöksströmmen och antalet gäster sommaren 2004 var färre än normalt.
- Även i år har besöksantalet varit lägre, men det är inget vi ser allvarligt på. Vår verksamhet är inte uppbyggd på kvantitet utan vi tycker det är trivsamt med de grupper, maximerade till 30 personer, som kommer. I år har det varit 20-25 personer per dag och det känns lagom. Det har varit en fin sommar, men vi har märkt av färre turister på Lilla Karlsö. Övernattningsgästerna är ofta stamgäster och de återkommer år efter år. Däremot har det varit färre dagsbesökare i de dagliga gruppturerna till Lillön, säger Björn Hjernquist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!