Turisternas sopor dumpas olagligt
Turister som tar semester från sopsortering. Stugägare som inte vill betala sophämtning. Den olagliga sopdumpningen på Fårös återvinningsstation är ett växande problem som kostar extra för kommunen.
- Det är ett växande problem, och vad jag förstår så finns det sommargäster som får instruktioner av den som hyr ut att dumpa hushållssoporna här. Trots att de tar höga hyror verkar de inte vilja betala sopavgiften.
Det handlar alltså om hushållssopor och "grovsopor" som inte ska lämnas vid återvinningsplatsen. Senaste exemplet som Lars-Olof Malmqvist nämner var en tresitssoffa som borde ha lämnats på anläggningen i Fårösund, där så kallat "övrigt avfall" tas emot mot en avgift.
Polisanmält
Återvinningsstationen på Fårö har funnits på prov i några år och ska nu permanentas. Fenomenet att utnyttja platsen för att bli av med sådant som normalt kostar pengar börjar enligt Lars-Olof Malmqvist på vårarna. Det betecknas som allmän nedskräpning, vilket är åtalbart. Vid ett par tillfällen har också Lars-Olof Malmqvist polisanmält sopdumpare.
- Hanteringen här kostar kommunen omkring 70 000 kronor per år. Det är en otrolig service att den finns. Men man tappar lusten när folk utnyttjar den felaktigt, menar Lars-Olof Malmqvist som börjat tröttna på att släpa överfulla säckar med hushållssopor.
- Egentligen borde det införas en miljöavgift på kanske 20 kronor för alla som besöker ön.
Betalt i förskott
Tidigare såldes extrasäckar i affären. Då var alltså hämtningsavgiften betald i förskott. De efterfrågas fortfarande, men försvann när nuvarande företag tog över sophanteringen.
Enligt föreskrifterna om avfallshantering i Gotlands kommun, vilka bland annat har stöd i miljöbalken och avfallsförordningen, ska fastighetsägaren sortera sitt avfall. Det ska hämtas vid fastigheten eller lämnas på plats som anvisas.
Det är dessutom förbjudet att åka omkring med sopor utan dispens, vilket man kan få för stugan om man har bostad på ön och tar dit soporna.
Dispens
Jan-Erik Norrby på tekniska förvaltningen bekräftar bilden av sopsabotörer.
- Det ser likadant ut på många återvinningsplatser och blir värre för varje år. Stugägare verkar felaktigt uppge att de inte hyr ut stugan för att få dispens från sophämtning, sen kastar de eller hyresgästerna skräpet någon annan stans.
Många får också dispens, uppger Folke Petersén på miljö- och hälsoskyddskontoret, och då ska man kryssa i att man inte hyr ut stugan. Något som kan vara svårt att kontrollera om det efterlevs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!