Turistföretagare hålls på halster om sommarsäsongen

Statsministerns besked om möjligheter för resande öppnade inte dörren till Gotland. Turistföretagarna vet fortfarande inte om det blir någon turistsäsong.

Gotlands cykeluthyrning satsade mer än någonsin inför årets säsong. En stor del av årets intäkter har redan försvunnit. Björn Wallenström funderar på att sälja ut cyklar, men vill inte göra det om säsongen kommer igång senare.

Gotlands cykeluthyrning satsade mer än någonsin inför årets säsong. En stor del av årets intäkter har redan försvunnit. Björn Wallenström funderar på att sälja ut cyklar, men vill inte göra det om säsongen kommer igång senare.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2020-05-15 09:32

På onsdagen lättade statsminister Stefan Löfven på de restriktioner som gäller för icke nödvändiga resor inom Sverige. "Resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar", förklarade han.

Smittskyddsläkaren Maria Amér ser inte att det öppnar för Gotlandsresor:

– Det är svårt att se att det inbegriper Gotland. Vi får invänta nya riktlinjer i slutet av maj eller i början av juni, förklarade hon på ett digitalt möte för Gotlands Förenade besöksnäring på torsdagsmorgonen. 

Maria Amér ser inte heller att Gotland är redo att ta emot besökare, trots att pandemin ännu inte har orsakat så högt tryck på intensivvården.

– Vi vet fortfarande inte hur stor belastningen kommer att bli. Vi ser fortfarande ett ökat antal fall. Får vi samma utmaning som de har haft i Mälardalen kommer vi att behöva alla våra vårdplatser för sjuka gotlänningar. 

Det finns svenska turistdestinationer som välkomnar besökare som är friska och inte tillhör riskgrupperna, men innan Gotland kan välkomna besökare måste pandemin komma in i ett stabilare läge, menar Maria Amér:

– Vi är enda regionen som är en ö. På andra platser kan man sätta sig i sin bil och köra hem. Det blir mer problematiskt här, där man måste åka med allmänna kommunikationsmedel.

Gotlands cykeluthyrning har det riktigt tufft just nu. Företaget satsade mer än någonsin inför årets sommarsäsong och investerade miljonbelopp i 250 nya cyklar och två biogasbilar. Sedan kom coronakrisen.

– Vi har drabbats hårt. Vi har ju alla våra kunder på andra sidan vattnet och vi räknar med att vi kommer att förlora 90 procent av vår omsättning, säger Björn Wallenström som är en av delägarna.

Att statsministern inte kunde ge besked om lättnader i restriktionerna för resande till Gotland blev en besvikelse.

– Jag förstår situationen. Man vet inte hur det blir. Men det är klart att vi vill ha och behöver besked för att kunna planera, säger Björn Wallenström. 

Helena Ericson vid Lummelundagrottan är en annan hårt drabbad turistföretagare som väntar på besked. Helena och hennes man tog över grottan 2018 och har gjort stora investeringar, men i år försvann säsongens bokningar på några dagar och nu är telefonen tyst. Grottan skulle ha öppnat till påsk. Nu siktar man på att åtminstone kunna ha helgöppet i juni. 24 sommarjobbare väntar på besked.

– Det är ett knepigt läge. Kanske kan vi inte öppna alls i sommar. Men jag försöker att inte stressa upp mig. Det är lika för alla och vi har ju bara ett litet lasarett här på Gotland, säger Helena Ericson.

– Vi hade hoppats att man skulle lätta upp lite på reserestriktionerna för Gotlands del, säger Frida Ganshed som är verksamhetsledare för Gotlands Förenade besöksnäring. 

Hur viktigt är det för företagen med snabba besked om det kan bli någon sommarsäsong?

– Det är naturligtvis önskvärt att det kommer ett besked, men det är bättre att vi får vänta på ett positivt besked än att de stressar fram ett negativt.

Gotlands Förenade besöksnäring har hört sig för hur bokningarna ser ut till andra resmål i Sverige.

– Vi har gjort en rundringning och ser att under den senaste veckan har bokningarna börjat komma igång på flera platser. Den trenden ser vi inte lika tydligt på Gotland. Men Öland, Västervik och Båstad är platser dit man kan ta sig med bil, säger Frida Ganshed.

FHM om Gotlandsresor

På torsdagens presskonferens om coronaläget frågade Helagotland.se om de nya riktlinjerna innebär att man inte ska resa till och från Gotland. Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten, svarade:

– Jag skulle säga att det innebär det. Även om man åker färja en bit av vägen, så åker man till en region med begränsad kapacitet i sjukvården.

Innan FHM går ut med rekommendationer för sommarens resande kommer de att se över hur smittspridningen och sjukvårdens kapacitet ser ut nationellt och regionalt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!