Nina Schultes är en av många gotländska företagare som kämpar med marknadsföringen:
– Att nå ut är en av de största utmaningarna, säger hon.
Hon är både kock och bryggare och driver Snasusarve gårdsbryggeri i Silte tillsammans med Kalle Andersson.
I måndags var hon på plats i Bryggarsalen i Visby tillsammans med flera andra gotländska företagare för att lära sig mer om hur man stärker företagets attraktionskraft på den internationella marknaden.
Bakom evenemanget står Gotlands förenade besöksnäring som sedan september 2021 driver Gotland International Academy, ett utbildningsprogram designat för den gotländska besöksnäringen.
– Målet är att vi ska attrahera fler internationella besökare utanför sommarsäsongen, vi vill skapa en jämnare beläggning, säger Fredrik Broman som leder projektet genom Gotlands förenade besöksnäring (GFB).
Enligt GFB bärs en tredjedel av Gotlands totala ekonomi av besöksnäringen. Samtidigt har Gotland en lägre andel internationella besökare jämfört med resten av landet.
– 12 procent av våra gästnätter här på Gotland är internationella, säger Fredrik Broman.
Många gotländska företagare som arbetar inom besöksnäringen har ett stort behov av att få hjälp med att locka hit internationella besökare. Det visar en förstudie som gjordes av GFB under hösten 2020.
Sedan dess har fem digitala utbildningstillfällen hållits och nu arrangeras ytterligare fem träffar med workshoppar varav denna var den tredje i ordningen.
Med på länk digitalt under förmiddagen var Marcus Eldh som driver företaget Wild Sweden i Dalarna, han berättade om hur han lyckats nå sina internationella kunder.
Wild Sweden har specialiserat sig på guidade vildmarksäventyr där de bland annat spårar vilda djur som älg, björn och varg. På hemsidan finns erbjudanden om paketresor där man går på älgsafari, skådar björn och äter ostfondue.
Han har inte bara sålt resorna utan ett helt koncept med fokus på det höga värdet av naturen och de vilda djuren.
– Våra kunder känner att vi har hjärtat på det rätta stället, det är det som säljer, säger han.
Företagets hemsida finns både på svenska och engelska men den svenska hemsidan är inte direktöversatt utan erbjudandena skiljer sig åt markant.
– En svensk vill inte betala 27 500 kronor för att åka till Jokkmokk en vecka, säger han.
Att erbjuda paketresor är något som även Nina Schultes på Snausarve gårdsbryggeri gör.
– Vi har "Örnar och öl", säger hon.
Den som köper paketet börjar med örnsafari på Storsudret och fortsätter sedan med ölprovning på bryggeriet där man får testa lokalt bryggda ölsorter. Nina Schultes ser gärna fler samarbeten med andra företagare framöver.
– Vi har ju tillexempel vattenbufflar i Silte, säger hon.
Under workshoppen diskuterades även prissättning.
– Fundera på vad upplevelsen är värd, inte vad det kostar, säger Göran Hellgren från Gotland Out som bland annat arbetar för att stärka förutsättningarna för ökad hållbar outdoor-turism på Gotland under lågsäsong.
Han menar att olika besökare har olika uppfattning om vad som är dyrt. Ett paketerbjudande för 10 000 kronor kan vara dyrt för en gotlänning samtidigt som samma sak kan upplevas som jättebilligt av mer långväga besökare, menar han:
– Det gäller att tänka på vem som är målgruppen och vilka som ska betala.