Turistsatsning börjar ge effekt
Fler och fler utländska turister hittar till Gotland.Antalet tyska hotellgäster har ökat med 48 procent. Och turisterna från Finland ännu mer.Satsningen Swedish Gotland har gett önskad effekt.
Tommy Sollén, Visit Sweden, och Henrik Löwenhamn, Gotlands turistförening, talade om sociala medier.
Foto: Petra Jonsson
- Det är första gången på 20 år som vi satsat på riktad marknadsföring mot Tyskland och Finland, nu med moderna metoder. Att vi valde just dessa två länder beror på att det är två starka marknader med en stor grupp välbeställda och vana resenärer, sa Mats Jansson.
Syftet är givetvis att göra Gotland som resmål känt i de båda länderna och locka fler att besöka Gotland.
Och vid den årliga turistdag, som Gotlands turistförening arrangerade i går, kunde dess utvecklingschef Mats Jansson och marknadschef Annamari Thorell redovisa att man redan nått mycket positiva resultat.
Över förväntan
- Antalet tyska gästnätter på hotell har under det första halvåret i år ökat med 48 procent, vilket är en bra bit över målet som var satt till 20 procent, berättade Mats Jansson.
Antalet finska hotellgäster ökade ännu mer. Med 77 procent. Och antalet finska gäster överstiger nu antalet tyska.
Direktflygen från Finland och Tyskland är viktiga i sammanhangen. De finska resenärerna har också visat ett starkt önskemål om direktflyg till Visby året om, berättade Mats Jansson.
Hittills har Swedish Gotland drivits som ett pilotprojekt under två år. Men nu har man beslutat att lyfta in det i en ny treårsperiod.
Och kanske kommer man att rikta sig mot ytterligare marknader.
- Vi funderar på en riktad insats på Paris. Och kanske på Danmark, sa Mats Jansson.
Viktiga marknader
De utländska marknaderna är viktiga för turismen på Gotland. De ger ett tillskott och den publik man vänder sig till där är en ekonomiskt sett ganska stark grupp. Man talar om Den globale resenären.
- För exempelvis tyskar är det lite exotiskt att resa norrut och det är bara en mindre grupp som gör det. Oftast handlar det om vana resenärer och personer mer högre inkomst än genomsnittet, förklarar Mats Jansson.
Målgrupper ringas in
Vikten av att ringa in målgrupper talade även Tommy Sollén från Visit Sweden ( tidigare Sveriges rese- och turistråd) om. Även han använde begreppet Den globale resenären men beskrev även en del undergrupper.
Till exempel Dinks som står för Dubbel Income No Kids (dubbla inkomster inga barn). Och Whops, som betyder Wealthy Healthy Older People (rika friska äldre personer).
Det är grupper man gärna riktar sig till när Sverige marknadsförs utomlands.
Tommy Sollén nämnde även två nya svenska målgrupper som Visit Sweden nu marknadsför sig mot.
- Det är utlandssvensken och lokalpatrioten, sa han.
Turistdagen samlade som alltid mycket folk. Den stora salongen i Biostaden på Borgen i Visby var i princip fylld till sista plats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!