Jul och nyår är över, för många kommer notan nu. Januari och februari kan bli ovanligt kostsamma – med skyhöga elräkningar, och en handel där det mesta har gått upp märkbart i pris.
– Visst märker man skillnad. Vi försöker köpa det billigaste, men vill ändå ha nyttig mat, säger Ove Norberg.
Han och hans fru är båda pensionärer. Tack vare att de är två, med en relativt låg månadsavgift i deras bostadsrätt, går ekonomin ändå ihop.
– Vi ska ut och resa, och campa i husvagnen i sommar. Men jag köper nästan ingenting alls, kör mindre med mina två bilar, och när vi lagar mat kastar vi ingenting, säger Ove Norberg om knepen för att få ekonomin på plus.
Med två små barn på snart fem och tre år försöker även Johan Stockmarr och hans sambo Linda Asplund att hålla igen på utgifterna. Eftersom de ville lära sina barn tidigt att allt inte måste vara nytt införde familjen redan i fjol en egen ”snålmånad” – ingenting onödigt fick handlas på hela februari.
– Då var det ingen konsumtion överhuvudtaget. Vi försökte äta så billigt som möjligt, men ändå ok mat. En portion linsgryta kan kosta under tian, säger Johan Stockmarr och berättar hur familjen till den här julen handlade mycket av sina klappar begagnade på nätet.
Med en inflation på runt tio procent på bara ett år menar han att det ännu inte går att se ljuset i tunneln för ekonomin.
– Det blir ett år att köpa på Tradera och Blocket. Vi har hus i Gammelgarn och där försöker vi sätta ner värmen och jobba med tofflorna. Vi drar ur sladdar och allt som drar el. Förr sa man att det sparade tioöringar. Nu är det tiokronor, guldpengar, det handlar om.
Linda Hallgren är inne på samma linje, att hushålla med elen, för sig och sin familj i det stora bostadshuset med flygelbyggnad.
– Vi har stängt av spabadet. Avfuktaren i strandboden är av, eftersom den drar mycket ström, och diskmaskinen och tvättmaskinen kör vi alltid väl fyllda. Torktumlaren är det ytterst sällan vi använder och elförbrukningen har definitivt gått ner, säger hon och berättar att de flesta lamporna hemma har bytts mot LED-belysning.
Att på olika sätt försöka att spara lite pengar, om och när det går, är Linda Hallgrens bästa råd till andra:
– Om man har möjlighet, att spara när räntorna varit lägre, så att man får en buffert.
Lena Rann Uhlin läser symboliskt nog just nu en roman som utspelar sig under Kreugerkraschen, för snart 100 år sedan, då tändstickskungen Ivar Kreugers imperium rasade samman och fick hela landets bankväsende i gungning.
– Nu får man tänka sig för, välja billigare varor i affären och fundera över om jag verkligen behöver det här, säger hon och berättar att hon i perioder i livet vant sig vid att handla begagnat och second hand.
– Man får vara nöjd med det man har och inte springa i affärerna och handla till exempel dyr hudkräm, säger Lena Rann Uhlin.
Just genom att ändra sina dagliga vanor går mycket pengar att spara. Det menar också villaägaren Malin Bergklint, som har infört nya rutiner för familjen.
– Vi veckohandlar och gör matsedel utifrån vad som är rea på, säger hon.
Malin Bergklint berättar att familjen hade tur, som hann binda elen på tre år redan 2021 och köpa ved till rimligt pris redan före sommaren.
– Man funderar på hur illa det ska bli. Men jag har hoppet uppe! Efter förra inflationen blev det bättre efter bara ett par år, säger hon.