Utbrottet av fågelinfluensa förvärras. Måns Hjernquist, som är tillsynsman på Lilla Karlsö och välkänd ornitolog på Gotland berättar om sina intryck:
– Det hela är mycket trist, det är stora mängder fåglar det handlar om, sillgrisslor och tordmular som flutit i land på västra kusten. Jag bedömer att det handlar om flera tusentals, har själv sett cirka 650.
Han fortsätter:
– Vi ornitologer har fått rapporter från badgäster på Tofta, i Gnisvärd, i Sandhamn och så vidare. Nu ska vi sätta i gång med att gå längs stränder där människor vanligtvis inte rör sig och se hur det ser ut där.
Han berättar att han själv patrullerat en sträcka längs Ekstakusten de senaste dagarna.
– Det tillkommer hela tiden nya döda fåglar. Får de ligga kvar riskerar smittan att spridas till andra arter.
I ett pressmeddelande från torsdag morgon meddelar länsstyrelsen att man är i färd med att sätta upp informationsskyltar vid Tofta och Gnisvärd. Syftet med skyltarna är att informera besökare om det pågående fågelinfluensautbrottet och vad de ska göra om de ser en död eller sjuk fågel.
– Även om risken är låg att smittan drabbar människor är det viktigt att informera allmänheten om att inte röra sjuka eller döda fåglar på stränderna, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.
– Alkfåglarna dör ute till havs, de lever ju i vatten, med sydvästlig vind hamnar de sedan på välbesökta stränder som Tofta på Gotlands västra kust.
Hon berättar att människor i oförstånd tagit med sig sjuka fåglar till veterinär:
– Det är det sämsta man kan göra! Man ska inte hantera fåglarna, inte utan skyddsutrustning. Och när det är på väg att dö finns det som mest virus. Vi ska inte skrämma upp någon, men ser man döda eller sjuka fåglar ska man gå undan, inte simma bland dem. Viruset kan spridas till andra vilda fåglar och till tamfjäderfä.
Under veckan har länsstyrelsen haft flera möten med Region Gotland, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och Statens Veterinärmedicinska anstalt om det pågående utbrottet av fågelinfluensa.
Under vecka 29 och 30 kommer länsstyrelsen, i samarbete med Livräddningssällskapet och andra ideella organisationen regelbundet besöka stränderna och omhänderta döda och sjuka fåglar. Planen är att samla in fåglarna och förvara dem i frysboxar. Därefter kommer de transporteras bort för förbränning.