Tusentals gutar i årligt spel

Med dryga 2300 deltagare varje år kan Stångaspelen inte vara något annat än en hit. Med anor från 1913 hålls denna olympiad i gutniska lekar varje år på Stangmalmen i Stånga och lockar entusiaster såväl som nyfikna gute- wannabees.

Gotland2006-07-07 06:00
Begreppet Stångaspelen myntades 1924, men liknande spel arrangerades i mindre skala även dessförinnan. 1913 bildades föreningen Gutnisk Idrott.
På Stangmalmen samlas varje år mellan 4000-8000 besökare för att titta på när släktingar och vänner tävlar i någon av alla de grenar som finns att tävla i. Det mest klassiska är förstås Pärken som spelas under samtliga fyra dagar, men det finns även gutnisk femkamp, varpa, stångstörtning och mycket annat.
- I år har vi ett stenvarpalag från London som ska vara med och tävla, berättar Anders Mattsson som är hedersordförande i föreningen Gutnisk Idrott.

Intresserade fastlänningar
Tidigare år har även en del jugoslaver varit med, men till största delen är det gotlänningar och fastlänningar som är med och tävlar.
- Intresset från fastlandet ökar för varje år, säger Anders.

Varierande åldrar
Ett nytt inslag är Pärk för barn under 10 år, där ledare och instruktörer hjälper de små att få koll på sporten. Åldern varierar annars ganska ordentligt då den yngsta anmälda deltagaren är 5 år gammal, och den äldsta är 92.
Den gotländske tiokamparen Erik Larsson är titelförsvarare sedan några år tillbaka och enligt Anders Mattsson verkar han inte vilja lämna ifrån sig titeln än på ett tag
Det är ingen barnlek att anordna ett sådant här jippo. Redan månaden efter Stångaspelen börjar planeringen inför nästa år. Närmare 300 eldsjälar arbetar ideellt för att få denna tradition att leva vidare.
- Ja Stångaspelen har kommit för att stanna. Det är ett fantastiskt lagarbete, menar Anders.
Priser för närmare 100 000 kronor delas ut varje år, så visst finns det något att hämta för den medaljtörstiga.
Stångaspelen
Stångaspelen äger rum mellan den 6-9 juli.
Några gutniska lekar och en del och innehållet på Stångaspelen. Från höger: Rövkrok, Dräg? hank, Bläsitre, Herre pa stang och Täm- Stäut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om