"Hjälp sökes – vi saknar fortfarande personal i sommar!"
Efterlysningar av det slaget är vanliga på sociala medier just nu.
På arbetsförmedlingens hemsida finns nästan 2 400 gotländska jobb utlysta, varav uppåt 1 000 gäller säsongsarbete.
Den databasen innehåller inte heller allt som finns.
– Ja, vi ser en stark återhämtning efter pandemin, med långt fler jobb än sökande. Sedan är det ibland svårt med matchningen, till exempel inom vården, men även tjänster utan höga kompetenskrav är svåra att tillsätta just nu, säger Tina Ersson, arbetsförmedlingschef på Gotland.
En faktor i detta är demografin, med många pensionsavgångar på senare år.
Tina Ersson ser flera tänkbara konsekvenser av bristen på arbetskraft:
– Vissa verksamheter kan inte drivas fullt ut och andra får kanske lägga ner. Dessutom kan de som faktiskt jobbar få jobba ännu mer, men det finns ju gränser för vad de orkar med, påpekar hon.
På hemsidan tillhörande Gotlands förenade besöksnäring, GFB, finns också ett antal jobbannonser. Enligt vd:n Frida Ganshed står branschen inför en stor utmaning i sommar:
– Situationen är svårare än någonsin. Vi har ett jättestort behov av personal. Jag vet att vissa företagare börjat med "hyrkockar" som man tar in från utlandet.
Vad beror situationen på, gällande besöksnäringen?
– Att många lämnade branschen under pandemin, samtidigt som den nu växer på nytt. Och kanske att det inte finns samma driv att arbeta, bland de yngre, som det fanns förr.
Vad kan det här leda till?
– Sådant som öppettider och servicenivå kan påverkas, svarar Frida Ganshed.
Gällande Region Gotlands egna feriejobb – 180 till antalet i år – är de flesta tillsatta vid det här laget.
– Men 70 ungdomar har tackat nej den här våren, vilket är rekordmånga, så vi har fått hålla på med "ommatchning" mer än vanligt, berättar Sanna Nurmi Stumle, som samordnar dessa tjänster.
Detta ska inte heller blandas ihop med behovet av vikarier; dessa feriejobbare får inte ersätta ordinarie personal.
Roger Nilsson på socialförvaltningen meddelar att de saknar uppåt 160 personer i nuläget – bara inom omsorgen av äldre och funktionsnedsatta.
– Det är också till dessa områden vi har svårast att rekrytera, säger han.
Vårdens HR-chef kan inte svara på hur många vikarier som saknas. Men hos arbetsförmedlingen finns nästan 570 säsongsjobb utlysta inom det området just nu.