Förra året var ett förlorat år för branschen, där hotellen tappade nästan halva sin omsättning. Under april och maj i fjol var tappet 80 till 90 procent och flera var på väg att knäckas.
Att pandemin i år får många att semestra i Sverige är räddningen. Enligt Gotlands besöksnäring ökar hotellen tolv procent under juni, juli och augusti, jämfört med 2019 och camping och vandrarhem ökar fyra procent. Totalt landar de tre månaderna på 775 624 gästnätter och trenden ser ut att hålla i sig.
– Redan i juli märkte vi att det kom folk och började gå bra. Då släppte den känslomässiga anspänningen och då förstod jag vilken stress det hade varit, säger Menette von Schulman på Hotell S:t Clemens i Visby.
Hon beskriver situationen i fjol, när fast personal behövde sägas upp.
– Att inte kunna försörja deras familjer kändes fruktansvärt. Nu har vi kunnat återanställa. Det som händer i oktober är helt fantastiskt – vi har helt fullt alla helger fram till den 17 november och det har aldrig hänt förut, säger hon, märkbart rörd över lättnaden.
Hos kollegan Sofia Munkhammar, vd på Strand hotell, är bilden samstämmig och där söker man personal.
– Det har varit tufft att få tag i både receptionister och servis, vi kommer att behöva fler och har tjänster utlysta i våra kanaler, säger hon och menar att branschen nu fylls av framtidstro igen efter oron under pandemin.
Bokningsläget för oktober ser mycket bra ut och beslutet är taget att låta verksamhet vid systerhotellet Solhem vara öppen året runt.
– Med en kombination av uthyrning till studenter, för att lösa deras situation, men också öppet för hotellgäster, säger Sofia Munkhammar.
Att det tidigare varit lågsäsong på Gotland lockade Yvonne och Tryggve Ekström tillbaka.
– Vi flyttade från Gotland till Västergötland för 37 år sedan. Nu har vi bott en vecka vid Borum i Sproge och ska bo fyra nätter på hotell. På sommaren är så mycket folk, det här är bästa tiden, säger Tryggve Ekström och berättar att de varit hemmablinda och inte upptäckt Visby förrän de flyttade härifrån.
Det är framför allt just privatresandet som ökar, koncentrerat till weekendresor, medan affärsresenärerna fortfarande sviker.
– Helgerna ser bra ut. Jag tycker att det är jättekul – jag vill att säsongen ska fortsätta så länge som möjligt och även hösten är en fin tid att komma hit på, säger Tanja Björkegren på Hotell Villa Alma.
Hon berättar att hon brukar tipsa om Ekstakusten, Djupvik, Tofta, och att många av gästerna vill till Fårö och gärna besöker den gotländska landsbygden.
Det märker Kerstin Dahlberg, som har bott strax ovanför Toftastranden i 30 år.
– I fredags var det många bilar på parkeringen vid restaurangen. Det är väl fantastiskt roligt för att vara så här års i oktober, säger hon med vinden i håret på promenad längs havet.
Där är Carl Damlin restaurangchef på Tofta Beach House, som har öppet fredag till söndag ända fram till jul.
– Det är helt galet – vi har haft fullbokat fyra helger i rad nu. Jag trodde att det skulle bli en lågsäsong, men det har vi inte sett än, säger han och berättar att det innebär närmare 80 matgäster per kväll.
Höstens rekordsiffror får Carl Damlin att tro på framtiden.
– Planen är att vi ska öppna i mitten på mars igen. Högsäsongen har blivit längre och jag tror att vi har att göra från påsk och framåt. Jag har jättehöga förväntningar, säger han.