Kenth Fransson, och hans bolag Kenbi Media TV Gotland, hade hoppats på sju miljoner kronor i skadestånd för att kommunen, enligt honom, använde hans framarbetade idé till lokal-tv-station - den som kom att heta Gotlandskanalen och som sedermera gick i konkurs. Kommunen ska ha ratat honom som samarbetspartner men tagit till sig hans upplägg och låtit någon annan - det vill säga GIP och sedermera Spider TV - använda hans affärsplan. En idéstöld, enligt Fransson, som fått till följd att han indirekt förlorat arbetsinkomster som skulle ha kommit honom till del om hans företag fått genomföra projektet.
Hur det gick med projektet vet vi: Gotlandskanalen gick i konkurs.
Hur det blir med skadeståndet gav Gotlands tingsrätt besked om idag: nej, inget skadestånd.
Gotlands tingsrätt har lyssnat på parternas redogörelser och funnit att varken Kenth Fransson själv eller hans bolag kan påräkna några pengar.
Domen som avkunnades idag innebär att Kent Franssons yrkanden ogillas helt och att han dessutom får betala rättegångskostnaderna. De uppgår till 240 601 kronor, jämte ränta på beloppet från idag och tills betlaning sker.
Upprinnelsen till historien var när Kenbi media 2003 presenterade en affärsplan för kommunens regionalekonomiska enhet (RUE) och för Gotland Interactive Park (GIP), en förening för vilken kommunen är huvudman.
Kenth Fransson menar att efter det att han avsagt sig samarbetet med kommunen, på grund av kommunens agerande mot honom, så har kommunen genomfört idén med andra samarbetspartners.
Han yrkade på ersättning från kommunen med det värde projektet skulle ha haft för Kenth Fransson, enligt honom själv: 7 091 000 kronor.
Tingsrätten går på kommunens sida och konstaterar att Kenth Fransson aldrig sagt att hans affärsplan inte fick användas efter det att han lämnat projektet och inte heller att kommunen haft för avsikt att anställa honom. Kenth Franssons affärsplan innehöll inte någon information som kan klassas som affärshemligheter.