Sara Wigsten är trafiklärare och har arbetat på Gotlands trafikskola i fem år. Hon utbildar dagligen morgondagens förare och har börjat se ett mönster.
– Vi kör inte bil annorlunda nu för tiden, däremot handlar det om vad vi gör när vi kör bilen. Det finns mer störande moment i dagens samhälle. Jag tänker på stress och mobiltelefoner som gör att fokus inte alltid är 100 procent på körningen, konstaterar hon.
Vi åker österut på Stora Törnekvior, en relativt ny väg där hastigheten är 40 km/h och det finns flera informationstavlor längs med vägen.
– Här kan man med fördel ta det lite lugnare. Det finns skyltar som varnar för cyklister runt vägen. Då måste jag som förare vara påkopplad och beredd, även fast cyklarna har en egen plats att köra på.
När vi närmar oss rondellen vid Stenhuggaren lättar Sara direkt på gasen. Cirkulationsplatsen har varit återkommande vid trafikolyckor de senaste åren.
– Jag sänker farten innan, rullar in och försöker se vad de andra bilarna gör. Helst vill jag inte stanna, utan hitta en lucka som jag tajmar. Tar min position och blinkar ut ur cirkulationsplatsen, där det också är en hastighetsangivelse och en varningsskylt för cykelbana. Det är mycket att hålla koll på, helt klart.
Varför är just den här cirkulationsplatsen så olycksdrabbad, tror du?
– Jag tror att otydlighet gör det svårt. Man måste vara tydlig, visa med blinkers och placering var man ska. Och se sig omkring bland sina medtrafikanter vad de gör.
Är det alltid två filer som gäller i cirkulationsplatsen?
– Om det finns plats för två fyrhjuliga fordon i bredd så är det två filer, oavsett om du kan se någon markering eller inte. Sen måste vi alltid se vad fordonen runt omkring oss gör i varje situation.
Det finns ingen lag på att markera med blinkers i rondellen var man ska. Däremot måste man alltid blinka ut ur en rondell.
Vår biltur har tagit oss till Solbergavägen med tillhörande trafikljus och filkörning.
– Här kan jag se att bilen till vänster om mig vill byta till min fil. Jag lämnar därför lite plats för den att komma in. Jag har inte någon skyldighet att släppa in en bil som byter från vänster till höger fil, men jag vill ändå underlätta och det blir enklare i trafiken om vi kan hjälpas åt.
Hur bra är gotlänningar på att köra bil då?
– Jag tycker vi är ganska bra på att köra bil. Det skulle väl vara att vi har lite bråttom ibland.