Inför trafikstarten, när Gotlandsbuss den 18 juni tar över öns kollektivtrafik, var det på fredagen dags att visa upp de nya bussarna för allmänheten. Klarblå i stadstrafik och getinggula på landsbygden.
– Att trafiksätta hela Gotland är spännande. Den här ordern på 44 bussar är stor för oss, säger Adam Djupfeldt på företaget Vetlandia, svensk återförsäljare för det italienska märket Iveco.
Det är inte bara bussarna och bolaget, Gotlandsbuss ihop med Buss i väst, Bivab, som är nya. Även dagens kundtjänst ska förnyas och bli bättre, med en uppdatering av den befintliga appen, hemsidan, och ett telefonnummer med en bemannad växel, öppen under en stor del av dygnet då bussarna rullar.
– När saker händer ska du som resenär som står ute vid en stolpe och väntar få information om det och var din buss är, säger Jyrki Vainio, enhetschef för kollektivtrafiken på Region Gotland.
Gotlänningar äger per person flest bilar i landet och öns kollektivtrafik har en stor utmaning. Innan pandemin var två av tio säten tomma, därefter sjönk resandet ännu mer.
– Nu är kurvan på väg upp igen och vi är tillbaka på samma nivåer som 2019, säger Jyrki Vainio och berättar att regionen under den kommande tioårsperioden kommer att lägga minst en miljard på kollektivtrafiken.
Trots mellan 6 000 och 7 000 turer i månaden åker gotlänningar minst buss i landet. Ändå är busskortet, som kostar 760 kronor i månaden, hälften så dyrt som snittpriset i landet.
– Vi gör allt vi kan för att de ska kliva in i bussen, ändå gör de inte det, säger Jyrki Vainio och menar att det är en fråga om inställning hos gotlänningarna som måste ändras.
Han får medhåll av Göran Hult, vd på Gotlandsbuss.
– Vi ska vända på den skutan nu. Bussarna är helt miljövänliga, och vi är koldioxidneutrala när vi åker, säger han och sätter sig bakom ratten för en första provtur med passagerare.
Wifi ombord, möjlighet att ladda mobilen, och särskilda barnstolar i landsbygdstrafiken, är förbättringar i de nya bussarna.
– Vi ska ge gotländsk kollektivtrafik en ansiktslyftning och den ska bli bättre under de kommande tio åren. Vi gör allt vi har i vår makt för att minska på bilåkandet. 40 procent, fyra av tio platser i bussarna, borde vi komma upp i. Det finns ju plats, säger Jyrki Vainio om vad han anser som ett rimligt mål för de kommande åren.