TV: Vikingakrigarna slåss – långt ifrån Medeltidsveckan

På vikingagården sorlar folkmassorna när de går mot läktaren. Snart ska en kamp till döden utspelas.

På Stavgard är kamperna både en sport och en föreställning. En dramatisk döds-stöt kan vara ett sätt att höja underhållningsvärdet.

På Stavgard är kamperna både en sport och en föreställning. En dramatisk döds-stöt kan vara ett sätt att höja underhållningsvärdet.

Foto: Gustav Ohlén

Gotland2023-08-07 11:10

På Stavgard vikingagård börjar den medeltida folkfesten en vecka tidigare än på resten av Gotland. Föreningen, som har samma namn som gården, drivs av passionerade hantverkare, historieälskare och krigare. I dag är det full fart på gården som byggts runt en skattgömma från vikingatiden. Autentiska byggnader, kläder och musik fyller rymden mellan rök från eldstäder och familjeaktiviteter. Huvudnumret är en kamp mellan vikingar i full mundering, med svärd och sköld. 

I entrén står Daniel Malm och tar emot gästerna. Han är kassör i föreningen, men i dag kallar han sig själv träl, eftersom gården drivs helt idéellt. 

– 1975 hittade en skolklass fån Hemse en skatt här. Man använde hittelönen för att investera och förvalta marken och för att skapa ett besöksmål. Man tror att Stave den store har varit här och gömt sin skatt. Förmodligen är det den skatten som man hittade och gjorde att man kunde starta gården, säger han.

undefined
Daniel Malm kommer ursprungligen från Småland, men flyttade hit med sin fru för ett antal år sedan.

Daniel har varit aktiv sedan 2016. Han berättar att gården har utvecklats mycket under de senaste åren.

– Marwin är vår ingenjör egentligen. Han vill ha det som han saknade som barn och det tycker jag är häftigt att barnen kan uppleva. Det här är ju mest för barnen, men också för historieintresserade, säger Daniel Malm.

Marwin Wanneby är ansvarig för de totalt sex krigarna. Han är tjugo år och kallar sig själv den yngsta vikingakrigaren på Gotland. Det är tredje sommaren som han är med och arrangerar så kallade show-fights:

– Den här sommaren har det gått mycket bättre än mina tidigare två somrar. Det har varit mer folk och fullt på läktarna varje fight. Som befälhavare för gruppen är jag jättenöjd och ser mycket fram emot tre sista fighter här innan medeltidsveckan, säger han. 

undefined
Vikingarna gör sig redo för striden. Marwin Wanneby i röd rustning.

Själva slaget är inte bara teater, utan också en sport för de som deltar. Det bidrar till autenticiteten, menar Marwin Wanneby. Han berättar att all rustning är baserad på arkeologiska fynd från vikingatiden och är gjord av metall, tyg och läder. Det som de inte kan smida, sy eller på annat sätt skapa själva beställer de på internet.

– Den fighting jag gör är en tävling. Får man in en träff så är man ute. Själva träffen är inte så fruktansvärt hård, utan det är mer en markering. Det är 50 procent tävling och 50 procent show kan man säga. Ibland blir det lite Hollywood-stil men tävlingsmomentet gör att det känns på riktigt, säger han. 

Gruppen tränar tillsammans en gång i veckan för att undvika skador. Trots det förekommer de, framförallt under de större tävlingarna.

– Det händer att folk bryter fingrar till exempel. Senaste fighten jag var på, på fastlandet, var det en som fick ett spjut i ansiktet och nästan bröt en tand. Men man får absolut inte slå mot ansiktet så det var en ful träff, rött kort på den skulle man kunna säga, säger Marwin.

undefined
Det finns en rad olika stilar i show-fighting. På Stavgard använder man "eastern style" och "huskarl". Stilarna finns för att de som deltar ska veta vilket regelsystem de ska gå efter.

Den raska utvecklingen på gården kan tillägnas ett beslut som fattades om att satsa mer på besöksnäringen. Någon som har arbetat hårt med detta är föreningens ordförande, Lisa Wanneby. Kanske skulle man kunna kalla henne för byns hövding.

– Jag har varit ordförande i tre år, men jag har suttit i styrelsen i några år innan. När vi beslutade att Stavgard skulle bli ett besöksmål så kände jag att jag som ordförande fick ett väldigt tydligt uppdrag. Just nu jobbar jag med hur vi kan utvecklas ännu mer och ta nästa steg, säger hon.

undefined
Lisa Wanneby är ordförande i föreningen och berättar att hon är riktigt glad över hur vikingagården har växt under de senaste åren.

Hon tror att många har något att lära sig från vikingarna. 

– Det var många som for härifrån och ägnade sig åt både slavhandel och annan typ av handel. Jag tror att man var tvungen att vara ganska tuff. Peka med hela handen och vara tydlig. Det är något som jag tycker kvinnor ska ta med sig i dagens samhälle, att vara lite mer vikingakvinnor, Säger Lisa Wanneby.

undefined
Under bro-fighten håller Daniel Malm i poängräkningen. Lagen tilldelas en färg och en av läktarna som de ska representera.

Andemeningen i gården kretsar inte bara runt krigarna. Tanken är att alla ska kunna trivas och lära sig något.

– Det är jätteroligt att vara ansvarig för en sån här fin verksamhet med våra anställda och volontärer – alltså helheten. Vi har folk som tycker om allting och jag försöker hitta det som gör att alla kan komma in med sin tårtbit. Vi samskapar en helhet. När allt händer på en gång blir det som bäst, säger Lisa Wanneby. 

Strax innan show-fighten ska börja har trälen Daniel Malm förflyttat sig från entrén till en guidad tur. Han står lite i bakgrunden och lyssnar på sagostunden. 

– Det som gjorde mig intresserad var historia över lag, men också den vackra platsen. Man blir harmonisk i själen av att vara här, säger Daniel Malm. 

Vikingaveckan är nu över för i år, men verksamheten fortsätter hela sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!