Tv-omläggningen kan orsaka kaos
Om drygt en vecka blir det svart i rutan för den som inte justerat sin digitalbox.Bakom släckningen ligger flytten av de regionala nyhetssändningarna.- Det kommer att bli kaos, säger Christer Ljungberg, tv-handlare.
Foto: Bengan Zettergren
För att kunna fortsätta titta på sändningarna från Sveriges Television gäller det att göra en ominstallation av kanalerna innan den 15 september.
80 procent berörs
Detta gäller de hushåll som tar emot marksänd tv med egen box. För dem som tittar på satellit-tv via Canal Digital räcker det med att göra en kanalsökning innan den 29 september.
Hem med kabel-tv behöver inte göra några justeringar.
- Totalt berörs 80 procent av landets hushåll eftersom många har boxar i fritidshus och husvagnar, säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT.
Ominstallation
De flesta digitalboxarna kräver att man manuellt lägger in nya kanalnamn. Detta kan antingen göras genom en kanalsökning eller ominstallation.
Vid en kanalsökning lägger apparaten endast till nya kanaler utan att ta bort gamla som inte längre används. SVT rekommenderar därför en ominstallation.
Blir nedringda
Detta kommer att orsaka stora problem för de personer som inte själva klarar att göra inställningarna, varnar tv-branschen.
- Vi kommer att bli nedringda, säger Christer Ljungberg vid Radio- och tv-hörnan i Visby.
Han befarar ett tryck liknande det när Gotland bytte från analoga till digitala tv-sändningar för tre år sedan.
Väntelista
- När det var som värst hade jag hade en väntelista på 65 hushåll. En man fick vänta i 2,5 månader innan jag kunde hjälpa honom, berättar Christer Ljungberg.
De som beställer hem en installatör får räkna med en kostnad på flera hundra kronor. För den som själv tar med sin box till butiken kan det bli lite billigare.
Dålig information
Christer Ljungberg tycker att informationen från SVT varit för dålig, och tror att släckningen 15 september blir en överraskning för många tittare.
I går eftermiddag hölls ett möte på SVT i Stockholm där instruktionerna till allmänheten diskuterades.
- Informationen ska bli intensivare och tydligare. Vi kommer att göra allt vi kan för att det inte ska bli svart i rutan, säger Jan-Olof Gurinder.
Tio minuter
Att det skulle vara krångligt att göra de nödvändiga justeringarna vill inte Jan-Olof Gurinder kännas vid:
- Jag har själv hjälpt ett antal gamla tanter att göra ominstallationer. Det har gått på tio minuter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!