Löständer, gympadojor och trosor. Det är bara några exempel på vad gotlänningarna spolar ner när de är på muggen. Och för reningsverket blir det stora bekymmer och skitigt extraarbete. Faktum är att de tvingas ta hand om sjuttio ton elände per år på grund av att öborna är för lata för att kasta skräpet i soporna. Hur stora kostnaderna blir är dock oklart.
– Folk måste få bättre toaletthyfs och sluta spola ner så konstiga saker, vi spolar ner 100 ton om året som inte hör hemma i avloppssystemet. 70 av dem hamnar här på Visby reningsverk. Man ska bara spola ner tre saker: Kiss, bajs och toapapper, säger Peter Daun på Region Gotlands teknikförvaltning.
Inte ens hushållspapper ska spolas ner enligt Peter Daun. Det är nämligen tjockare än toapapper och svårare att bryta ner. Men när 2,4 miljarder människor världen över inte ens har rena toaletter att beträda så råder det alltså ett regelrätt missbruk av lyxen på Gotland. Även om vi ligger i lä mot Lidingö utanför Stockholm. För det var väl någon form av smutsigt rekord när en 12 tums barncykel plötsligt dök upp på reningsverket via avloppet. Antagligen för att den hade dumpats i en brunn. Joachim Thylin är en veteran som har jobbat på Visby reningsverk i många år. Och trots att varit där så länge kan han fortfarande slås med häpnad.
– Man slutar inte förvånas över folks toavanor. Vi får alltifrån kalsonger, telefoner och leksakbilar hit. Till och med skurmoppar åker med ibland. En gång fick jag plocka ur en hel arbetsoverall ur en pump, säger han.
Man undrar ju hur det ens är möjligt att få ner sakerna i holken?
– Ja, verkligen.
Blir man inte arg när man jobbar här och sån skit väller in?
– Jo, speciellt när man måste plocka isär någonting för att bort allt det här bråtet. Det är ju inte det roligaste att gräva i med fingrarna, säger Joachim Thylin.
Men enligt Joachim Thylin vänjer man sig faktiskt vid stanken på reningsverket. Den som inte står ut slutar. Självsanering, som han kallar det. På pluskontot är att man får stärkt immunförsvar av allt som kommer in. Det är sällan som någon på Visby reningsverk drabbas av influensa.
Vill du skicka gotlänningarna någon hälsning?
– Ja, de kan få en låda av sånt som hamnar här!