Tv-serien kan påverka ö-politikerna

Om några veckor väntas kommunstyrelsen besluta om framtidens mathållning, där ett förslag, cook-and-chill, går ut på att två eller tre storkök lagar mat till alla institutioner på ön. Det är något som kritiseras i tv-serien Matakuten.

Matbryderier. Lena Celion har inte bestämt sig för hon ska rösta och chefen för måltidsförsörjningen, Freddy Sirland, tror att beslutet dröjer till nästa år. (I bakgrunden syns skoldirektör Peter Molin.) arkivfoto: Rolf Jönsson

Matbryderier. Lena Celion har inte bestämt sig för hon ska rösta och chefen för måltidsförsörjningen, Freddy Sirland, tror att beslutet dröjer till nästa år. (I bakgrunden syns skoldirektör Peter Molin.) arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-09-30 04:00
l Efter det första programmet i måndags säger kommunalrådet Lena Celion (M) att det finns områden att utveckla inom matbespisningen. Hon säger sig också vara övertygad om att kökspersonalen jobbar efter bästa förmåga med de förutsättningar som finns.
Kan tv-serien påverka dig?
- All information påverkar ju, självklart.
Har du bestämt hur du ska ska rösta när kommunen ska besluta om hur den offentliga maten ska lagas framöver?
- Nej, det har jag inte bestämt än, det är mycket att sätta sig in i om den nya matordningen.
l Avdelningschef Freddy Sirland, chef för serviceförvaltningens måltidsförsörjning, tycker att tv-programmet i stort sett ger en rättvis bild.
- Det är tight med den personal vi har. I kostutredningen har vi pekat på hur situationen är i dag, och den är inte bra, och vi har redovisat två lösningar. Beträffande upphandlingen följer vi den lagstiftning som finns. Men vi kan ställa krav på leverantörerna i upphandlingen. Sen är det en prisfråga.
Kan tv-serien påverka politikernas beslut?
- All diskussion påverkar i någon mån. Jag tror att beslutet om den framtida matordningen dröjer till nästa år.
l Produktionschef Josefine Jessen säger sig inte påverkas av av tv. Men hon har kontakt med en konsult som, likt tv-kockarna, kan komma till några av öns kök med ögon utifrån för att inspirera.
- Det är mycket halvfabrikat i skolorna, men vi ska inte glömma att vi har duktiga kockar som gör mycket från grunden också.
Hon säger att en ny upphandling om skolmaten ska göras till 2011, och att man börjat diskutera hur den ska gå till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om