Tv-succéns framtid avgörs under hösten

I kväll börjar det som kan bli sista säsongen av "Så mycket bättre". TV4 vill fortsätta, men pensionatet ska säljas och nästa säsong hänger ännu löst.

Petter, Magnus Uggla och Thomas "Orup" Eriksson samt Petra Marklund, Linda "Miss Li" Karlsson och Jill Johnson tog en selfie efter ankomsten till Burgsvik i juni för medverkan i TV4:s jubileumssäsong av "Så mycket bättre".

Petter, Magnus Uggla och Thomas "Orup" Eriksson samt Petra Marklund, Linda "Miss Li" Karlsson och Jill Johnson tog en selfie efter ankomsten till Burgsvik i juni för medverkan i TV4:s jubileumssäsong av "Så mycket bättre".

Foto: Karl Melander/TT

Gotland2019-10-19 09:26

I kväll firar ”Så mycket bättre” tio år med en jubileumssäsong. För TV4 har serien inneburit tittarsuccé med en publik på mer än en miljon per program. Rättigheterna till programidén köptes från Holland, där programmet ”De beste zangers van Nederland” fick folk att flockas i tv-sofforna. Till gotlänningarnas förvåning förlades den svenska inspelningen till Burgsvik och bilder från Gotland, ovärderliga för besöksnäringen, har på bästa sändningstid visats för hela svenska folket. Pensionatet är till salu och just nu hänger framtiden i luften.

– Det är inte kört, vi hoppas få vara kvar, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, och avslöjar att man trots allt planerar för en fortsättning.

Men då krävs att den nya ägaren, om pensionatet blir sålt, ställer upp och tar emot artister och tv-team. Inom några veckor måste ett kontrakt finnas på bordet.

– Vi måste få det löst under hösten. Allting lutar åt att vi siktar på Grå Gåsen i första hand, men det ska säljas och vi måste ha något alternativ, säger Martin Nygren.

Han berättar att TV4 avvaktar ett par program av årets säsong för att se om tittarna sviker eller gillar det nya konceptet. Sedan börjar arbetet med att boka nästa års artister.

Enligt Martin Nygren är "Så mycket bättre" bolagets största framgång inte bara tittarmässigt. 

– Vi får ut vårat varumärke på andra plattformar som väldigt få andra får när musiken spelas i Spotify, på konserter och i radion, säger han.

Men att använda en del av intäkterna från kassakon för att köpa pensionatet är inte ett alternativ för TV4.

– Det skulle vara synd om det stod tomt resten av året. Det är bättre och roligare om det händer grejer i Burgsvik.

Efter alla säsonger på Gotland hyllar Martin Nygren de människor han mött.

– Vi älskar Gotland och har ett jättebra kontaktnät med lokalbefolkningen nere på Sudret. Alla ställer upp när vi behöver hjälp och det är härligt att komma tillbaka varje år i juni.

Bland hans egna finaste minnen finns Magnus Uggla när han tolkade "Jag och min far" och att på nära håll få följa Miriam Bryants svenska genombrott som artist.

I kvällens program kommer tittarna att känna igen sig, men ändå inte. Allt kretsar fortfarande kring pensionat Grå Gåsen, men konceptet med musiker som kommer till Gotland samtidigt och lever tajt tillsammans har övergetts. 13 välkända artister plus några hemliga gäster ryms istället i höstens tv-säsong. Bland dem finns Carola, Little Jinder, Orup och Tityo, medan Miss Li, Petter och Magnus Uggla fungerar som fast punkt säsongen igenom.

– Nu är allt huller om buller och vem som helst kan tolka varandras låtar. Det kommer att tolkas hej vilt och man vet inte vem som kommer att få sitta på kortsidan och lyssna på någon som har ansträngt sig, säger Martin Nygren.

Under de närmaste veckorna avgörs framtiden för programmet, som tack vare smart förhandling av Grå Gåsens nuvarande ägare Håkan och Maria Ahlsten innehåller mängder av vackra bilder från ön. De ställde krav att Burgsvik skulle synas, och att inslagen skulle fyllas av Gotlandsbilder.

– Vi har bra kontakt med Håkan och Maria. De är en stor del i programmen och förstår våra behov. Om pensionatet blir sålt hoppas och tror vi att vi ändå ska få vara kvar, säger Martin Nygren.

Och enligt Håkan Ahlsten finns intressenter och en samsyn:

– Vi vill helst ha en köpare som vill fortsätta i vår anda, säger han.

Petter, Uggla och Miss Li landade samtidigt på Visby flygplats i somras.
Petter, Uggla och Miss Li landade samtidigt på Visby flygplats i somras.
Så gick det sedan

I tredje säsongen tolkade Magnus Uggla Olle Ljungströms låt ”Jag och min far”. Flera av de andra artisterna blev så berörda och tårögda att inspelningen, innan de återhämtat sig, fick avbrytas. Låten låg sedan tre år på svensktoppen. Magnus Uggla hade sin storhetstid bakom sig, men fick en ny raketkarriär. Året innan han medverkade omsatte hans bolag Guldoch AB 300 000 kronor. Ett år senare 40 gånger så mycket, 12,2 miljoner kronor. Då gick ändå de mesta av Stim-pengarna till Olle Ljungström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!