Ett vabbår öns barnfamiljer sent ska glömma

Förra året blev ett dystert rekordår. Drygt 60 procent ökade antalet vabbdagar med för de gotländska småbarnsföräldrarna, jämfört med innan pandemin.

Anna Grönlund, med barnen Iris och Nora, har hunnit med allt från corona till kräksjuka och RS-virus under hösten. Mycket vab har det blivit, menar hon, vilket statistiken från Försäkringskassan också visar.

Anna Grönlund, med barnen Iris och Nora, har hunnit med allt från corona till kräksjuka och RS-virus under hösten. Mycket vab har det blivit, menar hon, vilket statistiken från Försäkringskassan också visar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-01-08 08:00

Året som gått

Tycker du att du har varit hemma mycket med sjuka barn? Du är inte ensam. Under de tre senaste månaderna har antalet ansökningar om vab, vård av barn, för gotländska föräldrar ökat med 62 procent jämfört med samma period 2019.

– Vi har haft covid, RS, magsjuka och influensa under hösten, så det har blivit mycket vab, säger Anna Grönlund och summerar hösten 2021 som en period med ovanligt sjuka barn och vuxna i familjen.

Hon är läkare på Visby lasaretts akut och infektionsklinik och vabbdagarna har hon delat med sin man Olle, som under våren kunde arbeta hemifrån när barnen var sjuka.

– Då har han vobbat, säger hon och berättar att hon upplevde stor skillnad för barnen Iris, 4 år, och Nora, 6 år, så snart restriktionerna infördes:

– Så fort något barn har varit snuvigt på förskolan har de tagits hem.

undefined
Carl är tre år och när han varit sjuk har han varit hemma på gården i Hamra, ibland med mamma eller pappa men mormor och farmor har också fått hjälpa till.

Alexandra Enderberg är mamma till Anton, 6 år, och Lukas, 4 år. Handsprit och att alla varit noga med att tvätta händerna ofta tror hon har minimerat hennes vabbdagar till ett tiotal förra året.

– En av grabbarna hade covid före jul, men kände inga symptom, säger Alexandra Enderberg och berättar att hela klassen testade sig och att covid då upptäcktes, men inte smittade någon mer i hennes familj.

undefined
Anna Grönlund, med barnen Iris och Nora, har hunnit med allt från corona till kräksjuka och RS-virus under hösten. Mycket vab har det blivit, menar hon, vilket statistiken från Försäkringskassan också visar.

Skärpta restriktioner och nolltolerans mot symptom gör att öns föräldrar varje morgon har behövt känna efter mer än tidigare innan barnen skickas till förskolan.

– Det är inte så kul att behöva ställa in, ringa sin chef, och veta att kollegorna får streta på, säger Stina Larsson i Hamra.

Sonen Carl är tre år och går, de dagar han varit frisk, på förskolan i Burgsvik. Vid minsta symptom måste Stina eller Carls pappa Niklas Nilsson vabba.

– Ibland försöker vi ringa in farmor Gunnel eller mormor Karin, men farmor blir också sjuk om hon varit med Carl. Men min mamma har dunderförsvar och blir nästan aldrig sjuk, säger Stina Larsson och berättar att Carl ofta ha varit frisk nog att hänga med den förälder som är hemma i arbetet med de 300 nötkreaturen på gården.

undefined
Vabbperiod för Niklas Nilsson, Stina Larsson och deras treåriga son Carl i Hamra.

Stina Larsson har förståelse för restriktionerna på förskolan, som gör att hon ibland har tvingats lämna det jobb hon har utanför gården för att hämta hem Carl.

– Det är inte så kul för arbetsgivaren när man plötsligt måste lämna jobbet. Men för förskolan har det varit ett himla pusslande, personal har varit sjuka och de har också små barn, säger hon och berättar att även hennes sambo Niklas har jobb utanför den egna gården.

Långa perioder med förkylningar innebär ett pusslande föräldrarna emellan.

– Vi försöker dela på det så gott det går. Det har varit mycket förkylningar, det har gått både magsjuka och svinkoppor i november som vi hittills har klarat oss ifrån, men ibland har det varit tio dagar i sträck hemma, säger Stina Larsson och berättar att hon inte förlorar lika mycket i lön som Niklas, som har högre lön.

Bäst har de dagar varit då Carl bara haft lättare symptom, men varit pigg ändå.

– Då är det bara kul att vara hemma, som om det vore en ledig dag ihop med honom, säger Stina Larsson.

Att de mindre barnen inte har träffats lika mycket tror hon gör att deras immunförsvar ännu ska byggas upp. Stina Larsson befarar att de kommande månaderna därmed innebär nya vabbdagar:

– Februari kallas ju vabruari av en anledning. Jag tror att det kommer att fortsätta, nu när alla har träffats i jul och det finns mycket virus, säger hon.

Fakta

Ansökningarna om vab ökade från 24 097 år 2019 till 26 110 år 2021 på Gotland.

Störst ökning 2021 svarar oktober, november och december för, från 6 248 ansökningar 2019 till 10 073 år 2021.

Det motsvarar 62 procents ökning i fjol mot samma period 2019 och 42 procent mot 2020.

Region Gotland är största arbetsgivare på ön, januari till november 2021 tog 6 000 anställda ut 108 306 vabbtimmar.

42 procent svarar öns pappor för, oförändrad andel mot de senaste åren.

Källa: Försäkringskassan/Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!