Två av fem butiker säljer alkohol till minderåriga

Två av fem butiker säljer alkohol till minderåriga. Det visar IOGT NTO:s och UNF:s färska kontroll av 115 gotländska försäljningsställen för folk- eller starköl.
Mest alarmerande, menar IOGT NTO:s konsulenter Max Gauffin och Mats Söderberg, är att det verkar vara lika lätt för minderåriga att köpa starköl som folköl!

Gotland2003-07-08 04:00

I våras presenterade Länsstyrelsen en rapport om alkohol- och drogkonsumtionen på Gotland 2002. Den gav dystra siffror vid handen.
Gotlänningen köper i genomsnitt näst mest alkohol i Sverige, drickandet har ökat med 32 procent på fem år och ungdomsfylleriet ökar kraftigare än någonsin.
Med det som bakgrund ter sig resultatet från IOGT NTO:s och UNF:s dagfärska undersökning extra illa. Av 115 kontrollerade försäljningsställen sålde nämligen 45 ­alltså nästan 40 procent ­folk- eller starköl till minderåriga.
Kontrollen genomfördes måndagen den 30 juni och tisdagen den 1 juli, då 115 butiker, bensinstationer och restauranger fick besök av åtta barn i åldrarna 14-15 år. Delar man upp försäljningsställena i grupper så ser man att 9 av 14 bensinstationer (64 procent) och 19 av 46 livsmedelsbutiker (41 procent) sålde folköl till minderåriga. Mest alarmerade är dock att 21 av 55 restauranger (38 procent) sålde starköl till minderåriga!
Det menar IOGT NTO:s konsulenter Max Gauffin och Mats Söderberg, som varit med och administrerat undersökningen.
­ Alkohollagen är inte skarpare för dem, men etiskt och moraliskt borde man känna ett större ansvar när man säljer stark alkohol.
Undersökningen visade vidare att alkohollagen rent generellt verkar efterlevas bättre på landsbygden än inne i Visby.
­De som nekade ungdomarna att köpa var jättetydliga med att de inte säljer till de som inte fyllt 18, säger Max Gauffin. Å andra sidan så begärde en butik legitimation och sålde sedan folköl ­trots att legitimationen visade att hon som köpte var 15 år!
Att skylla på att det kan vara stressigt att kontrollera legitimationen ordentligt håller inte, menar han, eftersom undersökningen genomfördes när det var lugnt i butikerna och restaurangerna.
­Man blir ju förfärad över att kontrollen inte är bättre! Jag tror inte de förstår att de faktiskt leker med människoliv, säger Mats Söderberg.
Folköl är ett av de tidigaste och vanligaste instegen till starkare alkohol och senare droger och kriminalitet, menar de båda. Just därför, poängterar de, är det så viktigt att kontrollera tillgången till ungdomarna och göra det kännbart för de försäljningsställen som bryter mot alkohollagen.
Mats hänvisar bland annat till en ny undersökning som visar att den viktigaste åtgärden för att kontrollera ungdomars drickande ­och senare alkoholmönster som vuxna ­ är just att strypa tillgången och senarelägga alkoholdebuten. Därefter följer att påverka föräldrarnas mönster och ställningstagande.
Först på tredje plats kommer åtgärder direkt riktade mot ungdomarna själva.
­ Det är ju vi vuxna som sätter gränserna, säger Max. Visst ska vi vara kompisar med våra barn också, men när det kommer till en valsituation ska vi alltid vara föräldrar!
<span class=MR>Slapphänt hantering</span>
IOGT NTO:s och UNF:s kontroll genomfördes för fjärde året i rad. År 2000 bröt 97 procent av de kontrollerade försäljningsställena mot Alkohollagen. Året efter var siffran 50 procent och i fjol 34 procent.
Enligt Max Gauffin beror den låga fjolårssiffran på att den då pågående kontrollen "upptäcktes" redan första dagen, med följden att "djungeltrummorna" spred budskapet att det var läge att sköta legkontrollen.
I år blev alltså snittsiffran nästan 40 procent.
Enligt Max så utfärdade Gotlands kommun i våras varningar till några av de försäljningsställen som fastnat i tidigare kontroller ­år 2001.
­Om de varnar de som åkte fast för två år sedan nu, då kan man ju bara gissa hur många obehandlade ärenden de har på sina bord, säger han.
GA lyckades under måndagen inte komma i kontakt med någon av kommunens alkoholhandläggare för att klarlägga vad de tidigare undersökningarna fått för konsekvenser. Klart är dock att inga tillstånd drogs in under 2002, medan fyra krogar varnades.
Enligt Alkohollagens 19:e kapitel ska kommunen återkalla serveringstillstånd exempelvis "om tillståndshavaren inte följer de för servering eller serveringstillstånd gällande bestämmelserna i denna lag eller föreskrifter eller villkor meddelade med stöd av denna lag".
Där ingår försäljning till minderåriga. Å andra sidan säger kapitel 20 att "i stället för återkallelse [...] kan tillståndshavaren meddelas varning, om varning av särskilda skäl kan anses vara en tillräcklig åtgärd."
I årets undersökning fastnade flera försäljningsställen som tidigare ertappats med att sälja alkohol till minderåriga.
Mats och Max menar att kommunen hanterar de här ärendena slapphänt.
De anser att man borde dra in försäljningstillstånden betydligt oftare, i stället för att utfärda varningar som i vissa fall inte efterlevs. Även Länsstyrelsen har påpekat detta­och att kommunen är dålig på att genomföra egen kontroll av alkohollagen.
Mats och Max vill dock poängtera att nykterhetsorganisationerna har ett gott samarbete med kommunen. IOGT NTO:s och UNF:s årliga kontroll brukar alltid följas av erbjudande om vidareutbildning för personalen på de ställen som brustit i kontrollen. I år är förhoppningen att man ska kunna samordna arbetet med kommunen, som från och med i höst tillsätter en ny tjänst just för tillsyn av alkohol- och tobaksförsäljning.
Rapporten kommer att lämnas in till Gotlands kommun och Länsstyrelsen inom 14 dagar.
Bekymrade. Max Gauffin och Mats Söderberg är konsulenter på IOGT NTO. I går presenterade de en färsk undersökning som visar att i snitt två av fem gotländska butiker och restauranger säljer alkohol till minderåriga. Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!