Två gutar åker på FN-uppdrag till Mali

Magnus Kann och Henrik Hagström åker inom kort på FN-uppdrag till Mali.

Kapten Magnus Kann och löjtnant Henrik Hagström är redo för Mali.

Kapten Magnus Kann och löjtnant Henrik Hagström är redo för Mali.

Foto: Christoffer Hökmark

Gotland2019-10-29 13:00

Kapten Magnus Kann och löjtnant Henrik Hagström är båda yrkesofficerare. I november byter de det rådande höstmörkret på Gotland mot ökensolen i Mali. Framför dem ligger sex månaders tjänstgöring. 

Magnus är 53 år, ursprungligen från Fole men uppväxt i Visby och nu hemmahörande i Strängnäs. Han började på Lv 2 och är i dag verksam på Hemvärnets stridsskola i Vällinge utanför Södertälje. 

Henrik är 49 år, uppväxt i Visby men har också bott en period i Halla. Också han började på Lv 2 men hade sedan ett militärt uppehåll när Lv 2 lades ner.

– Jag sa upp mig 2002 och arbetade civilt på Teracom till 2016. Sen var jag tillbaks när det blev aktuellt med att återupprätta försvaret på Gotland och tjänstgör nu på P 18. 

I Mali kommer båda att arbeta med att ansvara för ledning och samband inom förbandet. Det innebär att upprätthålla och möjliggöra förbindelse till Sverige och de egna enheterna i Mali samt gentemot FN och dess insats Minusma. 

– Sverige har funnits på plats i Mali under cirka fem år. Huvuddelen har bestått i ett mycket kvalificerat underrättelseförband men vi har även bidragit med vakt- och patrullstyrkor. Över tid har det funnits 200-300 svenskar på Camp Nobel utanför Timbuktu, berättar Daniel Thomsson, stabschef på styrkan Mali 11 som byter av det nuvarande svenska förbandet i området.

Och uppdraget för den svenska styrka som åker nu är annorlunda. Den ska packa ner och omstrukturera Camp Nobel. Svensk utrustning ska tas om hand och skickas till Sverige eller huvudstaden Bamako. Allt för att förbereda för ett nytt uppdrag i landet vilket riksdagen sannolikt beslutar om i höst. 

Trängregementet i Skövde är ansvarigt för insatsen, huvuddelen av utbildningen har bedrivits vid Livgardet i Kungsängen, där internationella insatser förebereds vid Internationella utbildningsenheten. 

– Jag har varit i väg tidigare, i forna Jugoslavien på 1990-talet, säger Henrik.

– För mig är det premiär. Men jag var nere i Mali under vecka 35 på en rekognoseringsresa. Temperaturen ligger på 45-50 grader i solen i Timbuktu där det är rent ökenklimat, berättar Magnus. 

Ett FN-uppdrag är inte ofarligt. Hur förbereds ni på riskerna?

– Riskerna är vi väl medvetna om, det är något man pratar mycket om under hela utbildningen. Det handlar inte bara om väpnade styrkor utan även hälsorisker, farliga djur och värmen som har en otrolig påverkan, konstaterar Magnus. 

Terrassen vid nuvarnade Camp Nobel.
Terrassen vid nuvarnade Camp Nobel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!