Två halshuggna personer funna
Benrester efter fem personer, förmodligen nedgrävda på 1600-talet. Två av skeletten var halshuggna.Fynden i Grötlingbo tros vara kvarlevorna efter avrättade brottslingar.Det är unikt, konstaterar Christian Runeby, länsantikvarie.
Midsommaren 2002 upptäckte en privatperson skelettdelarna i kanten av en grustäkt i Grötlingbo på södra Gotland. En mindre arkeologisk undersökning gjordes av platsen. Det kunde konstateras att benen kom från två yngre män, en äldre kvinna samt ytterligare två kvinnor som inte kunde åldersbestämmas.
<span class='mr'>Blev halshuggna</span>
En av männen och den äldre kvinnan hade halshuggits, att döma av skadorna på halskotorna. Det är troligt att de övriga gått samma öde till mötes men detta går ännu inte att belägga eftersom ben från deras halskotpelare inte hittats.
Vid kropparna hittades rester av linnefodrat ylletyg ihopsytt med rödbrun silkestråd, samt två klädeshyskor. Hyskornas utformning pekar på att kropparna härör från 1600-talets tidiga del.
<span class='mr'>Tillhörde samhällets elit</span>
Avrättningsmetoden samt kvaliteten på klädesresterna tyder på att människorna tillhört samhällets övre skick.
Den del av grustäkten där skeletten hittades får sedan förrförra sommaren inte användas, efter order av länsstyrelsen. Det har varit oklart om fler lämningar finns i området och tidens tand riskerar att försvåra arkeologernas arbete.
Slänterna rasar på grund av vittring. Det är inte bra eftersom vi inte har koll på vad som kommer fram då, säger Runeby.
<span class='mr'>Ytterligare en grav</span>
På senare tid har länsmuseet noterat att gråstenar vittrat fram under markytan. Ann-Marie Pettersson, antikvarien som även undersökte grustäkten 2002, misstänker att stenarna markerar ytterligare en grav eller annan anläggning. Hon har begärt hos länsstyrelsen att området ska undersökas på nytt så snart det är möjligt.
Christian Runeby vid länsstyrelsens säger att det kan bli nödvändigt för att få klarhet i gravläggningarnas omfattning.
<span class='mr'>Väcker tankar</span>
Det finns flera kända avrättningsplatser på Gotland, men så vitt Runeby känner till har inga rester av offren hittats i närheten av dessa.
Fynden i Grötlingbo räknas som relativt sentida, och väcker intressanta funderingar.
Vi ser på tv hur människor behandlas i andra länder, men det var inte så många generationer sedan som vi själva gick hårt fram med våra medmänniskor, konstaterar Christian Runeby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!