Två olyckor - då blir det problem

En villabrand härjade som värst - då gick larmet om en trafikolycka. Utan extrainkallad personal kunde det ha slutat illa i går morse. - Räddningstjänsten på Gotland är egentligen inte dimensionerad för flera olyckor samtidigt, säger Staffan Ljung, stabschef på Storstockholms brandförsvar.

Foto: Mats Pettersson

Gotland2010-10-27 04:00
Så sent som i fredags sa Dick Svennefelt, räddningschef på Gotland, i GT att räddningstjänsten i dagsläget inte klarar av att sköta sitt uppdrag fullt ut på landsbygden, främst på grund av svårigheterna att hitta villiga som är beredda att ställa upp som deltidsbrandmän, och på att många som är deltidsbrandmän har andra jobb på annan ort än den där brandstation ligger.

Fick ringa in personal
I går inträffade ytterligare ett exempel på sårbarheten inom den gotländska räddningstjänsten.
Klockan 06.37 fick man larm om en villabrand i Stenkyrka. Både hel- och deltidsstyrkan i Visby skickades dit, liksom deltidsstyrkan i Slite, och totalt arbetade tretton man med släckningsarbetet.
En timme senare kom ett nytt larm. Då var det en trafikolycka i Visby med en person fastklämd.
- Vi fick ringa in den personal som skulle börja arbeta på dagskiftet lite tidigare, så det blev tre personer som kom i princip direkt hemifrån. Sedan fick vi loss två bilar till, en från brandplatsen och en från Klintehamn. Av de två fick en åka till olyckan och en till stationen, som beredskap ifall ytterligare larm skulle komma in, berättar Staffan Ljung.
En brandman på väg hemifrån till sitt arbetspass på brandstationen passerade dessutom olycksplatsen och kunde därmed stanna direkt för att hjälpa till i arbetet med den fastklämde.
När flera olyckor inträffar samtidigt slår det hårt mot räddningstjänsten på Gotland.
I går morse underlättades arbetet av att det fanns fler anställda på plats på brandstationen i Visby än vanligt, eftersom ett nytt pass precis skulle börja.
- Hade det skett tidigare på natten hade vi fått flytta om styrkorna på annat sätt. Men det blir ju alltid tomt någonstans när man gör så, medger Staffan Ljung.

Bristerna utreds
Storstockholms brandförsvarsförbund ska utreda bristerna i bemanningen och organisationen inom räddningstjänsten på Gotland. I mars nästa år offentliggörs vad man kommit fram till och hur problemen ska lösas.
Branden i Stenkyrka upptäcktes tidigt på morgonen och hade troligtvis startat på en inglasad veranda. Därifrån hade branden spridit sig under taket och upp på vinden. Polisens tekniker undersökte platsen sedan släckningsarbetet avklarats, men man kunde i går inte fastställa varför det hade börjat brinna.
Villan blev rök- och vattenskadad, och de tre personer som befann sig i villan fick föras till sjukhuset med lättare, icke allvarliga rökskador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!