Bilutflykten som går hela vägen till Marocko

Två "plåtisar", en vänskap och ett gemensamt mål – Dakhla i Marocko. Jonatan Björkman och Gustav Danielsson har gett sig ut på en över 1 000 mil lång bilutflykt.

Jonatan Björkman i bilen som han döpt till Ärtan.

Jonatan Björkman i bilen som han döpt till Ärtan.

Foto: Erik Daun

Gotland2021-10-09 20:45

Pandemin gjorde att de båda vännerna Jonatan Björkman och Gustav Danielsson tog tag i sin gemensamma dröm att bila genom Europa i varsin "plåtis" (mindre husbil, eller ombyggd hantverksbil). Tillsammans ger de sig ut på vägarna och räknar med att vara borta fram till nästa sommar.

– Dakhla, som är slutmålet på nedvägen är en riktigt bra plats att kitesurfa på. Det är magnet som drar oss hela vägen dit. Det är genom kitesurfingen som vi två lärde känna varandra, säger Jonatan Björkman.

För lite drygt ett år sedan träffade de på varandra på Tjurudden, strax norr om Klintehamn. Det gemensamma intresset för kitesurfing gjorde att de sedan i fredags är på resande fot tillsammans på Europas motorvägar. Över 1 000 mil räknar vännerna med att köra.

undefined
Bilen Ärtan är inspirerad av en Bungalow till inredningen.

Resan börjar med en kryssning från Visby till Rostock. Därefter kör de till Schweiz och resans första stopp, vandring i alperna.

– Det blir hiking, Jag är mest bevandrad inom surfing och Jonte (Jonatan) har mer erfarenhet av vandring, så det ska bli roligt att lära sig mer där, konstaterar Gustav Johansson.

Vidare från Schweiz går de båda bilarna till Genua i Italien där man kommer ta en färja till Barcelona i Spanien. Från den katalanska huvudstaden tar killarna en avstickare till Ibiza. 

– Det är en tanke vi har nu. Vi hoppas kunna kitesurfa en del på Ibiza innan vi åker tillbaka till fastlandet och söderut till Tariffa, Europas sydligaste udde, säger dom. 

Vädret och värmen är det stom styr mycket av resan. När vädret blir kyligare i Europa rör de sig med båt till nästa kontinent där Marocko och Dakhla hägrar.

– Går det under 20 grader så rör vi oss söderut, så är det bara. Även om Schweiz blir en liten parentes, säger de och skrattar.

I Marocko hoppas de kunna stanna minst tre månader, så länge som turistvisumet gäller. Eventuellt längre, men då måste de ut och in i landet igen.

– Har vi roligt så stannar vi kvar, annars hittar vi bara på något annat, säger Jonatan.

undefined
Gustav Danielsson till vänster och Jonatan Björkman till höger har givit sig ut på en lång bilutflykt.

Att göra resa med ett hem på hjul är något som de båda drömt om tidigare. Jonatan Björkman bygde sin bil och var startklar redan förra hösten, men så kom den andra vågen av pandemin vilket höll honom kvar. Gustav å andra sidan, köpte sin bil färdigmodiferiad i mars och har bott i den sedan dess. 

– Jag är inbodd sedan några månader och det känns jättebra, här finns allt jag behöver, säger han.

Hur packar man för att bo i en bil i åtta månader då?

– Man skalar bort så mycket som det bara går. Sen är vi två ju, så vi behöver inte dubbelt av allt. Vi kommer bunkra lite mat också.

Samtidigt som resan har ett tydligt slutmål med kitesurfing i Marocko är de båda överens om att resan samtidigt är målet. Något som de kommer att dokumentera i rörlig bild. 

– Vi får se i vilken form det blir. Vi vill dokumentera resan och skildra det vi gör på något sätt, men hur vi kommer lägga ut det får vi se och vilken ambitionsnivå vi lägger det på, säger Jonatan.

De båda bilarna är på ett sätt varandras motsatser. Jonatan har byggt om en hantverksbil som tidigare fungerat som målarbil (vilket det finns lite spår kvar från i dörrkanterna). Den andas surfing och är byggd som en bungalow. Gustav har byggt om bilar tidigare, men valde denna gång att satsa på en fabrikbygd variant. Ärtan och Papayan heter bilarna som kommer straffa Europas vägar de kommande månaderna.

– Det ska helt enkelt bli sjukt kul, säger de båda.

undefined
Tillsammans räknar de att köra över 1000 mil fram till nästa sommar.
Båda bilarna har solceller som förser dem med el tillräckligt för vardagsbehoven.
Båda bilarna har solceller som förser dem med el tillräckligt för vardagsbehoven.
Fakta

En "plåtis" är en mindre variant av husbil – vanligtvis kortare än 6 meter och med en vikt på runt 3,5 ton. För det mesta har bilen en öppningsbar dubbeldörr bak, passagerardörrar på båda sidor samt en skjutdörr på höger sida. Chassit är traditionellt tillverkat av metall, men på senare år har det även kommit modeller i lättviktsmaterial som glasfiberkomposit.

Källa: husbil.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!