Två rätter och gemenskap för 17 kronor

Hur billig kan en middag bli, men ändå vara god och nyttig? 17 kronor, enligt kocken Ole Kaspersen och deltagarna på kyrkans matlagningskurs.

Ole Kaspersen har jobbat på flera fina krogar men älskar jobbet som husvärd och matlagningslärare i församlingshuset. Här häller han upp en väldoftande löksoppa för fem kronor portionen.

Ole Kaspersen har jobbat på flera fina krogar men älskar jobbet som husvärd och matlagningslärare i församlingshuset. Här häller han upp en väldoftande löksoppa för fem kronor portionen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-12 13:02

Förra hösten kom 18 personer för att laga god mat billigt i församlingshusets ganska trånga kök.

– Då fick vi köra i skift, säger Ole Kaspersen och plockar fram råvaror på bänken.

Sedan ett och ett halvt år är Ole Kaspersen Visby domkyrkoförsamlings husvärd. Men han har också ett gediget förflutet som kock i den högre skolan.

– Allt från Grythyttan till Gourmet i Stockholm och hos Bosse Nilsson i Visby. Det känns skoj att få lära ut det man är bra på, säger han.

Deltagarna hälsas välkomna och precis som vanligt i studiecirkeln är utmaningen att laga gott men billigt. Målet är att landa på förrätt och varmrätt till en total kostnad på 17 kronor per person.

– Det är jättehäftigt att det är möjligt att laga ekologisk och god mat för bara 17 kronor, säger Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon i församlingen, som tillsammans med Ole leder studiecirklarna.

Förrätten för kvällen består av fransk löksoppa. Att den är fransk innebär att brödkrutonger med ost rostas i ugnen kort före servering, förklarar Ole Kaspersen för deltagarna.

– Löksoppa är fantastiskt och kostar nästan ingenting, säger han.

Varmrätten är en variant av receptet "Karins wokade rödbetor med mycket smak". 

– Vi byter ruccolasallad mot grönkål, fetaost mot att göra en egen hummus på kikärtor och cashewnötterna mot svenska solrosfrön. Det är bra om det kan vara svenskt och närproducerat så långt det går, säger Ole Kapersen och sätter deltagarna i arbete.

Tolv lökar ska hackas. I gemenskapen ingår mängder av smarta yrkestips från kocken. Ole lär ut att inte skära av hela roten på löken, då blöder den mindre saft som riskerar att få ögonen att tåras.

– Vänd den bortåt och börja skära från  andra änden, och ha lökarna en bit ifrån dig i en skål, säger han.

Snart doftar det ljuvligt i köket från solrosfrön som rostas på spisen. Linnéa Jacobsson rör om i grytan medan löken blir genomskinlig, utan att få för mycket färg.

– Jag var med första gången för 14 dagar sedan. Då stekte vi linsbollar med tomatsås och pasta till huvudrätt, säger hon.

Att laga mat med kyrkan för att äta tillsammans, menar hon, ger gemenskap och fina tankar.

– Förra gången när vi satt och åt läste Eva-Mari en bibeltext. Man kände tillhörighet och det var väldigt fint, säger Linnéa Jacobsson.

Några minuter före klockan 18.00 avbryts plötsligt all matlagning och ugnen får hålla maten varm. Domkyrkans klockor ringer in till aftonmässa. Matlagningsgänget tar plats i en av bänkraderna och får lyssna till gospelkör och existentiella frågor om klimat och miljö – inte långt från snacket i köket om närproducerat och klimatsmart val av råvaror.

Tillbaka i köket rostar Kathrin Dohse brödkrutongerna innan alla sätter sig ner vid tända ljus för att avnjuta menyn. 

– Bra jobbat allihopa, säger Eva-Mari Karlsson Kempi medan Ole häller upp den rykande heta löksoppan.

Vad kostade då kalaset? Efter en stunds räkning visar det sig att man har klarat betinget och landar på en kostnad ungefär en krona under budgeten på 17 kronor per person. Förrätten kostade en femma per person och varmrätten med hummus och solrosfrön lite drygt det dubbla.

För den som själv vill prova att laga en riktigt billig men god helgmiddag hemma är Ole Kaspersens råd att avstå kött, för att istället välja grönt och gotländska rotfrukter.

– Palsternackor är bortglömt men jättegott, säger han.

Här finns mer inspiration

Kursen utgår från "Kristen vegetarisk kokbok" som finns gratis på nätet.

Recept blandas med matnyttig fakta, som att välja råvaror efter säsong.

Ett huvud isbergssallad orsakar 16 gånger så stora växthusgasutsläpp vintertid, då det odlas i uppvärmda växthus och transporteras långt.

Den totala konsumtionen av kött i Sverige är 85 kilo per person och år, Livsmedelsverkets rekommendation är nästan en halvering. Det skulle minska utsläppen motsvarande en miljon svenskars bilresande på ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!