Två språkvetare återvänder till ön

Paret bakom National-encyklopedin, NE, Arne och Agnita Ekman, flyttar i dagarna hem till Gotland igen. Efter 21 år i Visby, 21 år i Uppsala och 21 år i Skåne är det dags att sluta cirkeln och komma hem.

hemvändare. Flyttlasset har gått från Skåne till Gotland och det strävsamma paret Arne och Agnita Ekman har kommit hem. Naturligtvis finns en särskild bokhylla för Nationalencyklopedin som är deras livsverk med.

hemvändare. Flyttlasset har gått från Skåne till Gotland och det strävsamma paret Arne och Agnita Ekman har kommit hem. Naturligtvis finns en särskild bokhylla för Nationalencyklopedin som är deras livsverk med.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-01-30 04:00
- Vi har det roligaste jobb som man kan tänka sig. Och man blir inte trött så länge man har roligt, säger Agnita.
Alla ord i NE går igenom henne och det handlar om 200 000 ord.

Visbybor
De är båda från Visby och när Arne hade tagit studenten på läroverket och gjort lumpen på A7 bar det i väg till Uppsala där han läste astronomi. Sedan jobbade han vid Uppsala astronomiska laboratorium under många år.
- Det var där, på Gotlands nation, som jag träffade Agnita. Vi blev ett par och har jobbat ihop sen dess, säger Arne. Hon var språkvetare och efter en tids pendling mellan Uppsala och Malmö så var vi båda engagerade i NE.
Det var i början av 1980-talet och i december 1986 bildades den första redaktionen för Nationalencyklopedin. Från början var NE en del av Bra Böckers förlag men nu är NE helt fristående.
- Vi fick ett litet lån av staten och sparbanksföreningen på 17 miljoner kronor. Det var en mycket liten del, det hela kostade 150 miljoner kronor, säger Arne. Men så blev det succé också. Totalt är 180 000 uppsättningar sålda. Detta lån betalades snabbt tillbaka.

Akademisk examen
På redaktionen jobbade 60 personer varav hälften på redaktionen.
- Man ska helst inte vara professor men man måste ha en akademisk examen. Det är olika specialister inom olika områden, intresserade personer med god språkkunskap. Och medarbetarna är mycket trogna, det är inte många som har slutat under åren.
Nationalencyklopedin i bokform omfattar omkring 170 000 uppslagsord, 12 700 sidor och innehåller cirka 100 miljoner tecken.
- När vi började fanns inga datorer, allting skrevs på papper, som skulle läsas och läsas om och om igen innan de skulle tryckas, säger Agnita.

Sida vid sida
Att välja ut innehållet var inte heller lätt.
- Det var naturligtvis mycket jobb att välja vilka personer och händelser man skulle välja att ge lite större artiklar och lite mer utrymme, säger Arne. Men å andra sidan var det stor skillnad att trycka i böcker mot nu när allt ska ut på nätet snabbt.
De har ungefär 20 sekunder på sig att publicera Nobelpristagaren i litteratur till exempel.
- Och har vi inte fått med en ny skiva dagen efter den har kommit ut så är det någon som ringer och påminner oss. Det finns inga begränsningar på nätet när det gäller utrymmet så som det var i bokform.
Tanken var att National-encyklopedin skulle innehålla 12 000 sidor men det blev alltså 700 sidor till.
Sida vid sida har de jobbat med sitt uppslagsverk och nu vill de trappa ner. Natur och kultur är de intresserade av och det goda livet, alltså vänner, mat och vin.

Släkt och kompisar
- Vi kommer inte att sakna Skåne. Det känns helt rätt att komma hem nu, säger Arne. Vi har nära till allting och har haft turen att få den här fina lägenheten vid Kinbergs plats. Min bror bor tvärs över gatan och i samma hus har jag flera gamla skolkamrater. Det är helt fantastiskt.
Bland flyttkartonger sitter de vid stearinljusen och räknar de dagar som de ännu tvingas pendla till Skåne för att jobba ett tag innan de kan känna sig som riktiga gotlänningar igen.
Nationalencyklopedin (NE) är ett svenskt uppslagsverk utgivet under 1980- och 1990-talet av Bra Böcker AB som fick ett lån beviljat på 170 miljoner kronor av Sveriges riksdag, som var helt återbetalt i december 1990. Från och med september år 2000 ges dock Nationalencyklopedin ut av NE Nationalencyklopedin AB. Chefredaktör är Arne Ekman, och redaktionschef är Per Söderberg.
Nationalencyklopedin är Sveriges tredje mest omfattande tryckta uppslagsverk genom tiderna. Första bandet gavs ut år 1989 och det sista, band 20, gavs ut år 1996. Uppslagsverket omfattar 23 band samt en ordbok, Nationalencyklopedins ordbok (NEO). Ordboken har givits ut i tre band mellan åren 1995 och 1996. Den senaste upplagan av ordboken är dock endast ett band och gavs ut år 2004. Från och med 2006 utger Nationalencyklopedin den biografiska handboken Vem är det, startad 1912.
Totalt har NE drygt 3 000 skribenter. Sedan år 1997 har NE även funnits på cd-rom och sedan 1998 också på dvd-rom. År 2000 utgav NE mer avancerade versioner av uppslagsverket på dvd och cd. I maj 2000 släpptes också NE på Internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om