Därför skiljer sig dispenserna mellan Gotland och Öland

Två dispenser för att bedriva verksamhet inom strandskyddet har avslagits på kort tid på Gotland. Vid Böda på Öland har man gjort en helt annan bedömning vid liknande ärenden. GA reder ut skillnaderna som finns.

Hur dispens från strandskyddet hanteras verkar skilja sig mellan Öland och Gotland.

Hur dispens från strandskyddet hanteras verkar skilja sig mellan Öland och Gotland.

Foto: Nils Stahle

Gotland2022-06-02 17:05

Strandcaféet Sudersannas fick med nöd och näppe dispens för sin verksamhet för lite mer än ett år sedan. Under april i år ansökte två liknande verksamheter om dispens, men nekades. En glasskiosk på Tofta strand och ett café vid Fårö fyr. Båda verksamheterna har blivit beviljade dispens tidigare år och båda har nu överklagat sina avslag.

På Öland, vid Bödabukten, finns två kiosker som beviljats strandskyddsdispens för sina verksamheter. Båda beviljades under 2020 och dispenserna gäller för fem år.

Det är miljö- och byggnadsnämnden som hanterar strandskyddsansökningar vid Böda eftersom det inte är ett statligt skyddat område. Alltså faller dispensärendet under Borgholms kommun. De båda platserna på Gotland, vid Tofta strand och vid Fårö fyr, är naturvårdsområden och hanteras därför av länsstyrelsen.

Även om områdena på Gotland och Öland skiljer sig åt, så gäller samma lag och strandskydd. Helene Wertwein Haavikko, miljöhandläggare vid Borgholms kommun, har arbetat med strandskyddsärenden sedan 2009.

– Det är svårt att jämföra. På Gotland finns till exempel många Natura 2000-områden. I de områdena är det mycket högre naturvärden som man måste ta hänsyn till. Man måste hela tiden ställa sig frågan om en dispens kan påverka arterna på den platsen. Det gäller även för naturvårds- eller biotopområden.

undefined
Vid Böda på Öland har två kiosker beviljats dispens från strandskyddet. Båda 2020 och gäller för fem år framåt.

Hon menar att det handlar om att göra en bedömning från fall till fall och att man måste åka och titta på varje enskilt område där man ansökt om dispens.

– Hos oss åker vi till platsen och ser vad som finns där. Finns där några rödlistade eller fridlysta arter som kan påverkas negativt av beslutet? Eller stör det kanske friluftslivet. Sånt påverkar.

Helene Wertwein Haavikko förklarar att även om det finns särskilda skäl att meddela dispens får inte djur- och växtlivet påverkas, då kan man inte bevilja dispens.

– Finns inga hinder kan dispens beviljas. En glasskiosk ställer ju inte till så mycket problem för allmänheten, i regel.

Att tolkningen av lagen skulle kunna skilja sig från en person till en annan, eller från ett år till ett annat, borde inte kunna ske, menar hon.

– Det ska inte vara personstyrt. Det finns ett regelverk att förhålla sig till och vägledande domar.

undefined
Länsstyrelsen Gotland.

Pär Hansson, länsarkitekt och enhetschef vid Länsstyrelsen i Kalmar län, vill inte uttala sig om specifika ärenden på Gotland men har förståelse för diskussionen som blossat upp.

– Jag förstår att allmänheten undrar vad som händer då länsstyrelsen, i opinionens tycke, har bytt fot i dessa ärenden. Opinionen kan stundvis även vara högljudd här.

I Kalmar län ligger beslut om strandskydd på enhetschefnivå, delegerat från landshövdingen. Pär Hansson menar att det är sällsynt att han lyfter ärenden till länsrådet, men gör det vid behov.

– Ärenden med högt allmänintresse kan jag bolla upp, men jag behåller i regel alltid beslutet själv, men informerar länsrådet.

undefined
Anneli Bergholm Söder är länsråd på Gotland.

Gotlands länsråd Anneli Bergholm Söder är inte insatt i enskilda ärenden utanför Gotland och har därför inte sett dispenserna vid Böda på Öland.

– Jag är inte insatt i enskilda ärenden i andra kommuner eller hur kommunen i Borgholm resonerar i de ärenden som handläggs där. Vi har samma lagstiftning att förhålla oss till. Skillnaden är att hela Gotlandskusten är ett naturreservat sedan början av 90-talet. Det är också anledningen till att länsstyrelsen på Gotland fattar beslut om dispens från strandskydd. Så ser det inte ut någon annanstans i Sverige.

Det är just i de ovan nämnda ärendena som länsrådet klivit in. Hon menar att det annars inte är det vanliga förfarandet på Gotland heller. 

– Normalt sett ligger inte beslutsnivån för strandskyddsärenden på länsrådet, utan på enhetschef. Däremot kan handläggare eller enhetschef anse att beslutet är principiellt och ser att man behöver titta extra på ärendet. Då har man alla möjligheter att lyfta det till länsrådet, vilket man gjort i de här fallen.

undefined
Hur dispens från strandskyddet hanteras verkar skilja sig mellan Öland och Gotland.

Pär Hansson nämner ett, inte helt olikt, ärende som han har hanterat vid nationalparken Blå jungfrun. Där beviljade man dispens för vindskydd, för att möjliggöra övernattning för allmänheten.

– Det är två eller tre vindskydd som är för allmänhetens intresse som beviljats.

Det två dispenserna vid Böda har länsstyrelsen haft möjlighet att överpröva, men valt godkänna i enlighet med Borgholms kommun. 

Om strandskyddet

Strandskyddet kom till på 1950-talet och gav länsstyrelsen möjlighet att utse områden med strandskydd för att trygga allmänhetens tillgång till platser för bad och friluftsliv. Det generella strandskyddet infördes 1975 och gäller alla strandområden vid havet, insjöar och vattendrag. Sedan 1994 syftar strandskyddet även till att skydda stränderna på grund av deras stora betydelse för den biologiska mångfalden.

Källa: Naturvårdsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!