Två viltolyckor på Gotland - om dagen

På Gotland inträffade under 2019 i snitt två viltolyckor om dagen. "Det är främst på de stora vägarna på mellersta Gotland som olyckorna inträffar", säger Jenny Hederstedt.

Under 2019 anmäldes 670 viltolyckor på Gotland.

Under 2019 anmäldes 670 viltolyckor på Gotland.

Foto: Maja Suslin/TT/arkiv

Gotland2020-01-06 19:02

Under 2019 anmäldes totalt 670 stycken viltolyckor, vilket är sju färre än antalet anmälningar som gjordes under 2018. 

Det höga antalet viltolyckor som anmälts under förra året innebär att det i genomsnitt sker nästan två olyckor per dag, och då finns det enligt polisen sannolikt ett stort mörkertal med olyckor som aldrig anmäls.

– När man säger på det sättet, att det sker två viltolyckor per dag här på Gotland så kanske folk förstår hur vanligt det är. Ibland leder olyckorna till personskador, men oftast handlar det om egendomsskador, säger Jenny Hederstedt, yttre befäl vid Polisen på Gotland.

Hon säger att viltolyckor sker över hela Gotland, men att de är allra vanligast på de stora vägarna på mellersta Gotland. En stor del av olyckorna sker vid gryning och skymning.

Hur ska man tänka för att undvika viltolyckor?
– Är man osäker på sin omgivning så kanske man ska tänka på vilken hastighet man har. Lyft blicken och kolla hur det ser ut runt omkring dig, säger Jenny Hederstedt.

Om man kör på något vilt, på Gotland är det nästan uteslutande rådjur som är inblandade i olyckorna, så är det viktigt att märka upp platsen och ringa 112 för att anmäla vad som hänt. 

– Då kommer antingen en viltvårdare eller en eftersöksjägare ut och tar hand om djuret alternativt spårar upp det om det blivit skadat. Viltremsorna som man ska märka upp olycksplatsen med finns i polisens reception, och ibland lägger vi ut dem i butiker på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!