Tvärstopp - inga nyanställningar i kommunen
Ett generellt anställningsstopp kommer att gälla inom Gotlands kommun under 2009. Det är en av åtgärderna sedan kraftigt minskade skatteintäkter medför att den beslutade budgeten redan är överspelad.
Det sparförslag som lades i januari emanerade i att Gotlands kommun då gick mot ett underskott på 39 miljoner kronor under 2009. Något som har sina rötter i den globala lågkonjunkturen, det handlar om minskade skatteintäkter, inte ökade kostnader. Och kommande års prognoser är inte bättre. För 2010 beräknas skatteintäkterna minska med 81 mkr och 2011 med 107 mkr.
Ett generellt anställningsstopp införs således inom kommunen under 2009. Det gäller samtliga tjänster, det tidigare beslutade stoppet för administrativa tjänster anses inte tillräckligt.
För att kompensera de minskade skatteintäkterna kommer nämnderna endast att erhålla 90 procent för ökade lönekostnader under året. I praktiken innebär detta en besparing i nämnderna med 10 miljoner kronor. När lönerörelsen för 2009 är klar skall dock en uppföljning ske för att bedöma möjligheten till ytterligare lönekompensation.
Även det periodiska underhållet av fastigheter skalll minskas, med åtta miljoner kronor. Som en inkomstkälla ska tekniska förvaltningen verkställa de fastighetsförsäljningar som redan har beslutats.
Det ekonomiska paketet går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.
Parkeringsavgifterna
Tekniska nämndens beslut, i egenskap av trafiknämnd, om nya parkeringsavgifter (och tidsbegränsningar) innebär en lägre taxa än den kommunfullmäktige beslutat om i mars 2003. Ksau föreslår därför att ordet "högst" läggs in i kommunfullmäktiges tidigare beslut rörande parkering på offentlig plats. Lydelsen blir då... "högst 5 kronor per timme".
Också förslaget om boendeparkering i Visby går vidare för beslut. Här har föreslagits ett system med boendeparkeringskort till en kostnad av 250 kronor per månad eller 2 500 kronor per år.
Folkbokföringsnej
Man ska inte behöva vara skriven i Gotlands kommun för att jobba där. Ksau gjorde tummen ner för ett medborgarförslag från B Söderberg som menade att samtliga anställda skall vara folkbokförda i Gotlands kommun för att öka skatteintäkterna.
Ksau menar dock att detta inte går att kräva. På fastlandet pendlar många och arbetar i kommuner där de inte är skrivna och det går inte att ha specialregler på området för gotlänningar.
Göstavsplan
Ksau har inget att erinra mot detaljplan och exploateringsavtal för Göstavs i Fröjel. Byggnadsnämnden har nu ställt ut detaljplan för fastigheterna Göstavs 1:19, 1;47 och 1:57. Syftet är att göra det möjligt att stycka av 15 till 20 småhustomter.
Tekniska nämnden har lagt fram ett förslag till avtal för exploatering av området. Det ska anslutas till det kommunala VA-nätet och gator skall anläggas.
Fun Light
Äldreboendena får ha kvar Fun Light som måltidsdryck. Oppositionsrådet Björn Jansson, (S), hade i en motion föreslagit att den skulle ersättas med en dryck som innehåller naturliga ämnen.
Men socialnämnden har avstyrkt förslaget och bland annat hänvisat till Livsmedelsverkets rekommendationer om ett minskat sockerintag och de sötningsmedel drycken innehåller är godkända inom EU. Ksau föreslår att motionen avslås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!