Fulla maskiner på tvätteriet när turismen når rekord

Vic-tvätten i Visby har gått från att säga upp all personal förra sommaren till att ha fler anställda än någonsin i sommar.

Jörgen Karlsson är platschef för Vic-Tvätten i Visby.

Jörgen Karlsson är platschef för Vic-Tvätten i Visby.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2021-08-14 10:55

Flera gotländska verksamheter har haft det riktigt tufft under pandemin. Inte minst har besöksnäringen genomgått ett stålbad. Men i sommar har besökstrycket varit rekordhögt, med som mest uppemot 80 000 besökare på ön, något som har gett hotellen ett rejält uppsving. 

Och när det går bra för hotellen så går det bra för tvätteriet. Vic-tvätten i Visby har hand om tvätten för flera av Gotlands hotell. När andra coronavågen kom och hotellen drog i bromsen förlorade tvätteriet sin främsta inkomstkälla. Det slutade med att all personal fick sägas upp. Nu vittnar platschefen Jörgen Karlsson om en minst sagt upptagen sommar. 

– I år har det varit mer än både 2020 och 2019. I sommar har tvättvolymen har gått upp med 74 procent mellan 2020 och 2021. Vi har alltså tvättat en volym på över 100 000 kilo mer än förra året, berättar han.

– Vi har haft fler anställda än någonsin i sommar. Just nu är vi 37 personer som står på lönelistan, men resten av året är vi nio personer, säger Jörgen Karlsson. 

Det är inte bara jämfört med förra sommaren som arbetsbördan har ökat för tvättinrättningen. När Jörgen jämför med 2019 års siffror, som enligt honom var en "normalsommar", ser han fortfarande en ökning för årets sommarsäsong. 

– Jämfört med sommaren 2019 har tvättvolymen gått upp med 16 procent och vi är fem mer som arbetar här. 

Det har varit ett högt tryck hela sommaren, men som mest var det vecka 29 och 30. 

– Det har varit stressigt, stimmigt och varmt, säger Jörgen Karlsson. 

Något som sticker ut för i år är att det inte bara är hotellen i Visby som har haft många besökare. Den största ökningen har skett ute på landet, enligt Jörgen Karlsson.

– Det har märkts genom att vi har fått köra ut tvättleveranserna i fler transporter. Vanligtvis hade det kanske bara behövts en bil, berättar han. 

– Vi har fått för oss att besökare stannar en kortare tid på ett och samma ställe än vad man gjort tidigare. Man tar kanske en natt i Visby, två nätter någon annanstans, och reser runt ön på det sättet. Det innebär såklart mer tvätt till oss. 

En annan utmaning i sommar har varit värmen. Inne på Vic-tvätten kan det bli 38 grader varmt. 

– Vi har tvärdrag och AC för att det inte ska bli alldeles för varmt. Men med maskinerna blir det varmt. De anställda har fått glass för att svalka sig och jordnötter för att känna av törsten, berättar Jörgen Karlsson.

Så blev hotellsommaren

Enligt Swedbanks statistik över korttransaktioner har omsättningen för svenska hotell och restauranger ökat kraftigt och ligger nu klart över nivåerna före pandemin. 

Hotell- och restaurangsektorn är också den sektor som har återhämtat sig snabbast efter fjolårets mörka siffror. 

Omsättningen för sommaren ligger långt över de senaste två somrarna för branschen, med hela 29 procent högre omsättning än 2020 och 24 procent högre än 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!