Tvingas spela gratis
Gotländska rockband som ställer sig på Shindigs scen får inte längre betalt för besväret. Istället får de procent på det eventuella överskottet från konserten vilket oftast betyder noll och ingenting. Detta trots att Rockförvaltningen alltid har uppmanat banden att ta betalt för sina konstnärliga tjänster. ? Shindig går på knäna i dag, säger förvaltningen. De har helt enkelt inte längre råd att betala sina artister, bland annat till följd av skulderna på närmare 350 000 kronor från sommarens Volymfestival. ? De biter sig själva i svansen, säger en gotländsk gitarrist som Fredag har talat med.
När Shindig öppnade för ett par år sedan fick banden 300 kronor per musiker i bandet. När detta inte längre var ekonomiskt möjligt sänktes gaget till 700 kronor för hela bandet. I dag är gaget lika med noll, om inte den aktuella kvällen går med vinst.
Detta trots att Rockförvaltningen alltid har uppmanat den gotländska musikscenen att sätta värde på sig själva och sitt artisteri, att ta betalt för sina tjänster och att rapportera till STIM. Nu går det inte längre. På Shindig får gotlänningarna spela gratis.
? Det är tråkigt. De biter sig själva i svansen, säger en gotländsk gitarrist som Fredag talat med. Slutresultatet blir ju att man fixar sina egna konserter och inte vill ha någonting med Rockförvaltningen att göra. Men det här visar ju bara vilka prioriteringar de har. Att inte betala ut något gage till gotlänningarna är verkligen fel ställe att spara in på. Då ska de heller inte utge sig för att stödja det gotländska musiklivet, avslutar han.
De fastlandsband som gästar klubben får inte heller de några pengar. De erbjuds båtresan, kost och logi. Det resebidrag på max 2 000 kronor som Rockförvaltningen tidigare fick för de fastlandsband som var knutna till kulturföreningen Kontaktnätet är i dag borta. Så gage betalas bara ut i undantagsfall.
Pressad ekonomi
Rockförvaltnings ekonomi har länge varit hårt pressad och än värre blev den efter sommarens Volymfestival och skulderna ligger i dag på omkring 300 000 kronor. Pengar som kulturföreningen på något sätt måste ordna fram.
I veckan beslutade även kultur- och fritidsförvaltningen att inte bevilja dem någon förlustbidrag för den gångna sommarens festival.
? Det är Volymfestivalen som ligger och skräpar, säger Rockförvaltningens ordförande Josefin Svenske. Vi har även gått minus på Shindig under hela hösten och vi kan därför inte längre betala några pengar till de gotländska banden och det är jättesynd.
? För vi vill stödja dem och visa vår uppskattning. Och det gör man ju enklast genom att betala dem. Det är därför vi finns till, fortsätter hon.
Finns det inte en risk att banden inte vill spela på Shindig nu när de tvingas uppträda gratis?
? Ja, i förlängningen kan det ju bli så och det vore väldigt tråkigt om kvaliteten försämrades. Vi har fått klagomål från folk som tycker att vi är snåla. Men vi har helt enkelt inte råd. Alla pengar som vi drar in går till arrangemang och replokaler, säger hon.
Kommer Shindig att läggas ned då det inte längre är lönsamt?
? Nej, klubben kommer inte att läggas ned. Men dess form måste förändras. Vi håller för närvarande på att diskutera vilken form Shindig ska ha i framtiden. Det fungerar inte som det ser ut i dag.
Rockförvaltningens verksamhetsledare Lars Frank är av samma åsikt.
? Shindig går på knäna i dag och vi får vara glada om klubben går plus minus noll. Och så fort vi kan kommer vi att börja betala ut gage till banden igen. Men som det ser ut nu så går det inte.
Så kan man säga att de gotländska banden får betala för Volym-smällen?
? Nej. Vi drog ned på gagerna innan Volymfestivalen, säger Lars Frank.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!