Tvingas vänta på operation

För ett år sedan stoppades alla överviktsoperationer. Sjukvården behövde spara pengar. Nu föreslår förvaltningen att uppehållet ska förlängas ytterligare ett år.
– Mitt liv förkortas för varje år som jag måste vänta, säger Tommy Broström.

Dyra mediciner. Tommy Broström tror att en överviktsoperation skulle ge honom ett piggare, rörligare och friskare liv.

Dyra mediciner. Tommy Broström tror att en överviktsoperation skulle ge honom ett piggare, rörligare och friskare liv.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-12-03 11:55

För ett år sedan stod Tommy Broström på tröskeln till en överviktsoperation, men hans första besök på överviktsmottagningen ställdes in när politikerna beslutade att alla överviktsoperationer skulle stoppas under 2012.

– Jag föll på målsnöret, konstaterar Tommy Broström.

Ojämn kamp

Han har fört en ojämn kamp mot kilona i nästan hela sitt liv. Han äter så klokt han kan och rör sig en hel del, men har ändå ett BMI på 38, vilket är det samma som sjuklig fetma.

Vid 53 års ålder har Tommy fått diabetes, högt blodtryck, astma och andningsuppehåll när han sover, så kallad sömnapné.

– Hela kroppen påverkas av fetma, säger Tommy.

Tommy Broström har alltid varit en aktiv person. Vid sidan av jobbet som personlig assistent är han en välkänd profil i det gotländska musiklivet och spelar trummor i flera band. Men livskvalitén har fått sig en törn av hans diabetes. När blodsockret är högt känner han sig virrig och stirrig. Bakom trummorna får han svårt att läsa noter och hålla takten.

– Överviktsoperationen är ingen skönhetsoperation. Efter en operation kan diabetes av typ 2 försvinna, eller avsevärt förbättras och jag kommer att få ett mycket bättre utgångsläge i min kamp mot övervikten, säger Tommy Broström.

”Ett skitår”

Den långa väntan gjorde 2012 till ”ett skitår”, tycker Tommy. Nu ser det ut som att han kommer att tvingas vänta ytterligare ett helt år på sin operation.

Eftersom sjukvården fortfarande kämpar med sitt budgetunderskott förslår förvaltningen att hälso- och sjukvårdsnämnden ska stoppa överviktsoperationer också under hela 2013.

– Vi måste reducera vårt utbud på de ställen där det gör minst skada, säger sjukhuschefen Anders Sylvan.

Fler på ön

För ett par år sedan gjordes det mer än dubbelt så många överviktsoperationer på Gotland som i övriga landet. Efter den satsningen anser Anders Sylvan att man kan stoppa operationerna under en period utan att det innebär risker för folkhälsan.

Förstår inte

Tommy Broström förstår inte hur sjukvårdsförvaltningen resonerar:

– När stoppet infördes sa de att ett års väntan inte skulle innebära några hälsorisker. Har det alltså ändrats till två år nu? Jag förstår inte varför vi överviktiga måste drabbas igen. Kan de inte ställa in någon annan typ av operation nästa år?

Han misstänker att sjukvårdsledningen betraktar överviktsoperationer som en skönhetsingrepp, men det håller Anders Sylvan inte med om:

– Flera grupper drabbas av utbudsbegränsningar. Vi betraktar absolut inte detta som en skönhetsoperation. Jag har själv sysslat med den här typen av ingrepp och jag vet vilka hälsoeffekter de ger. Och om det blir ett stopp kommer vi att tillämpa regeln på ett klokt sätt. Vi kommer att operera om riskerna med övervikten blir för stor för en patient

”Man skäms”

Tommy Broström är rädd för att den långa väntan på operation kommer att få konsekvenser på sikt.

– Mitt liv förkortas för varje år som jag måste vänta.

Han vet att han inte är ensam om sin oro, men det är inte många överviktiga som vågar protestera.

– Fetma är så jäkla jobbigt att visa upp, så överviktiga skulle aldrig gå ut i något demonstrationståg. Man skäms, för man vet ju att många tycker att ”det är ju bara att banta och sätta igång och röra på sig”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om