På försommaren i fjol hittade den privata firman Deep Sea Production vad som antas vara regalskeppet Svärdet. Fartyget sköts sönder i strider mot flottenheter från Danmark och Holland, och omkring 600 man följde med i djupet.
Riksantikvarieämbetet har begärt att få den exakta positionen för fyndet i syfte att skydda vraket, men nekas av företaget.
- De säger att de är rädda för vrakplundring. De litar inte på att vi kan skydda det, men det kan vi, säger Peter Norman, utredare vid Riksantikvarieämbetet.
Företaget har bärgat virke i syfte att datera fyndet. Om vraket ligger innanför territorialgränsen krävs först ett tillstånd av svenska myndigheter innan bärgningen. Ligger det utanför måste man anmäla sina fynd samt exakt position, men det har inte gjorts, uppger Riksantikvarieämbetet.
Deep Sea Production uppger att fartyget ligger utanför svenskt territorialvatten, men Riksantikvarieämbetet vet inte om den uppgiften stämmer.
- Enligt Sjöfartsverket finns det i området en osäkerhet på femhundra meter var territorialgränsen går, och lagrummet för hur man kan skydda vraket är olika beroende på vilken sida om gränsen det ligger, säger Peter Norman.
Hjälp av försvaret
Nu har myndigheten begärt hjälp från försvaret. Förhoppningen är att man med hjälp av sparade radarbilder ska se var i området utanför Öland forskningsfartyget låg för ankar under perioden maj och juni i fjol.
Dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius är företagets talesperson. Han säger att om den exakta positionen lämnas in till Riksantikvarieämbetet blir den en offentlig handling, därmed finns det också risk för plundring.
- Vi vill visst berätta positionen, men den måste hållas hemlig en kort tid. Vraket måste utforskas utan att utomstående kan störa platsen, sedan måste en skyddsplan göras, eftersom det ligger utanför svenskt territorialvatten.
Riksantikvarieämbetet hoppas på ytterligare stöd från försvaret, utöver jakten på Svärdets position. Myndigheten har också bett försvaret att med hjälp av radar bevaka flera fyndplatser där det råder dykförbud.