Om brotten blir fler så borde brottmålen i tingsrätten också bli fler.
Men när chefen för Gotlands tingsrätt, lagman Mikael Mellqvist, summerar 2012 så framträder ett litet mysterium: brottmålen blir färre.
- Det här behöver vi titta närmare på men jag vet idag inte vad det beror på. Det kan möjligen ha med bristande resurser att göra hos åklagarna.
Förra året avgjorde Gotlands tingsrätt totalt 448 brottmål. Året dessförinnan var siffran 507. Under samma period ökade antalet anmälda brott på ön.
Passiva ärenden
Förklaringarna kan vara flera: dels kan det vara så att polisen avskriver fler brott innan de hunnit gå vidare till åklagare, dels kan det vara så att många ärenden lämnas "passiva" efter att en offentlig försvarare eller ett målsägandebiträde har utsetts.
Det blir alltså aldrig något åtal, och då kan tingsrätten ingenting göra.
- Jag vet att det finns många passiva mål bland våra ärenden men det borde ändå inte vara sådan stor skillnad, säger Mikael Mellqvist till helagotland.se.
Två år av äktenskapsbråk
En annan sak han saknar förklaring till är varför det var så mycket äktenskapsproblem under åren 2010 och 2011.
Här finns nämligen ett annat mysterium: under vart och ett av de åren fördubblades antalet skilsmässor och vårdnadstvister jämfört med åren både före och efter.
Under 2011 kom det exempelvis in 127 sådana familjemål. Under 2012 var siffran nere i 56.
- Tiotusenkronorsfrågan är varför folk började skilja sig och bråka om barn under just 2010 och 2011, det är två år som verkligen sticker ut under tjugohundratalet.
Tvisterna ökar
Om äktenskapsbråken åter börja lägga sig så finns det andra bråk som emellertid ökar: bråk om pengar. Tvistemålen kring pengar är de enda mål som ökat under 2012 (228 mål jämfört med 208 året innan).
Statistiken över tingsrättens mål är också en värdemätare för hur tingsrätten lever upp till sina mål. Det gör den inte idag, eftersom antalet "balanser" ökar. Det vill säga antalet ärenden som ligger oavgjorda vid årets början respektive slut.
När 2013 nu inletts så har Gotlands tingsrätt fler liggande ärenden än den hade vid 2012 års ingång - trots att det kom in färre mål under året.
Det betyder alltså att tingsrätten hunnit med färre mål än tidigare.
Ett underbetyg, Mikael Mellqvist?
- Uppenbarligen är det något som inte går så väloljat som det borde och det är min uppgift att ta reda på vad.
- Men jag ser det inte som så dramatiskt, jag har flera idéer om hur vi ska kunna förbättra de här siffrorna.
Vad då för idéer?
- Ja, det finns ett brett spektrum, från att förbereda ärenden bättre till att införa nya rutiner av olika slag.
Vad betyder det för rättssäkerheten?
- Ja om det vore så att allt gick långsammare så vore det illa, men jag tror att det finns förklaringar till detta.
Med tanke på tidigare diskussioner om att dra in på antalet tingsrätter, finns det risk för att Gotlands tingsrätt undergräver sin existens genom låg effektivitet?
- Då skulle det vara riktig kris i så fall, men så illa är det ju inte på långa vägar.