Lantbruket är redan en livsstil för Kevin

Kevin Larsson i Sproge är inte 18 år fyllda, men vet redan att det är inom lantbruket han vill verka. I våras införskaffade han sin första besättning Belted Galloway.

Kevin Larssons intresse för lantbruk började med potatisodling i tidig ålder.

Kevin Larssons intresse för lantbruk började med potatisodling i tidig ålder.

Foto: Erik Daun

Gotland2021-10-01 12:40

Kevin Larson, 17, från Sproge har lantbrukarådern i blodet. Hans pappa tog över Hexarve gård efter sina föräldrar och mycket talar för att Kevin kommer driva gården vidare. Även om hans föräldrar, Anki och Peter Larsson, valde att avveckla mjölkproduktionen på nittiotalet är det just där som Kevin nu tar vid.

Men det började med ett brinnande intresse för växtodling där livets knöl – potatisen – tidigt blivit en favorit för Kevin.

– Vi äter olika sorters potatis beroende på vilken mat som tillagas här på gården. Det finns inte bara en potatis som funkar till allt. Kevin har full koll på vilken potatis som ska vara till vilken mat, konstaterar hans mamma Anki Larsson.

Det var när Kevin, i åttondeklass, fick möjligheten att göra praktik vid mjölkgården Lädarve i Eksta, hos Marie Johansson och Mats Ronström, som intresset för djur tog fart.

– Jag blev helt såld direkt. Det var den praktiken som satte igång något i huvudet hos mig. Grisar hade kanske varit mer naturligt eftersom vi har det här på gården. Men korna är snälla och lugna djur. Det är en lugnare miljö med kor vilket passar mig, säger Kevin Larsson. 

undefined
Att rasen kan vara orolig är inget som Kevin Larsson ser som ett problem, snarare ett sätt att komma djuren närmare.

Att det fanns 260 suggor och totalt upp emot 3 000 grisar på gården i Sproge satte inte stopp för Kevins nyfikenhet av andra djur. När han i våras såg en annons om nio stycken Belted Galloway såg han sin chans att prova ett nytt spännande projekt. 

– Det var nio djur totalt, varav sex dräktiga. Jag ältade nog lite om de där korna för mamma och hon sa till mig att ringa och fråga om dom. 

Sagt och gjort, Kevin ringde till ägaren och fick åka och se på besättningen, till sin mors och fars stora förtret, de hade ju bestämt sig för att det var grisar de skulle syssla med.

– När jag såg dom för första gången var det ingen återvändo. Jag blev helt begeistrad. De var så udda, det är inga vanliga kor det här, säger han.

undefined
Omkring 1000 djur av rasen Belted Galloway finns i Sverige.

Belted Galloway är en ovanlig ras i Sverige. Totalt finns omkring 1 000 djur över landet. Rasen härstammar från Skottland och är naturligt hornlös. Historiskt stallades inte korna innan varför de genom århundradena utvecklat en dubbelpäls med underull. Det karaktäristiska vita bältet runt magen är signifikativt för djuren.

– Rasen är känd för att ha välmarmorerat kött med mycket insprängt fett. I Skottland är det ett riktigt gourmetkött. I Sverige finns inte riktigt samma marknad, ännu, säger han.

Belted Galloway passar det gotländska landskapet väl. De växer långsamt, kräver inte så mycket föda och blir heller inte för stora. På Hexarve gård i Sproge fungerar de också som naturskötare.

– Vi har mycket skogsmark och dungar som behöver betas. Under sommaren har de verkligen varit effektiva, säger Kevin.

Med kor på gården fick man också anledning att odla vall igen på de gamla jordarna där man de senaste 20 åren odlat spannmål. Även här valde Kevin Larsson att utmana sig själv och satsade delar av vallen på "Sudan-gräs". 

– Det passade sig rätt bra att så i vall i växtföljden då vi inte haft det på väldigt länge. "Sudan-gräset" är ettårigt och gav bra avkastning. Förhållandena var gynnsamma för insådd i våras vilket gjorde att vi snabbt kunde få upp ett foderlager, säger han.

undefined
Kevin Larssons intresse för lantbruk började med potatisodling i tidig ålder.

Det finns en tydlig plan för Kevin Larsson när det kommer till studier och yrkesliv. Han valde att inte gå på naturbruksprogrammet på Lövsta, då det inte kändes rätt, utan satsar på en universitetsförberedande utbildning inom samhällsvetenskap. Målet är sedermera att studera till växtagronom vid SLU.

– På något sätt vill jag hålla på med lantbruk som mitt yrke. Så mycket vet jag.

Det märks i Kevin Larssons sätt att prata om lantbruk att han har ett genuint intresse för livet på gården. Målmedvetenheten och hans nyfikna förhållningssätt inspirerar. 

– Jag skulle nog säga att det är ett intresse som mer har utvecklats till en livsstil. Jag hade inte klarat av att inte hålla på med det här. Det har blivit en så naturlig del av mitt liv, säger han och fortsätter: 

– Det är liksom svårt att tröttna på. Det händer nya saker varje dag. Sen tycker jag som person att det är roligt att lösa problem.

undefined
Kevin Larsson, Sproge.

Kevin Larsson är fast besluten om att han vill bo och leva på Gotland i framtiden. Om det blir potatisodlare, grisbonde eller spannmålsodlare återstår att se. Men räkna med att det kommer finnas Belted Galloways, Kevins nya kärlek och stora passion. 

Fakta

Belted Galloway är en härdig köttras från Gallowaydistriket i sydvästra Skottland. Rasens ursprung tros komma från de hornlösa djur som vikingarna förde med sig till Skottland. Under 1700-talet hade skottarna handelsutbyte med Nederländerna och därifrån togs tjurar av rasen Lakevelderer vilka har det karakteristiska bältet som senare kommer att bli Belted Galloways kännetecken.
Rasen är naturligt hornlös och det markerade vita bältet är tydligt dominant. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!