Ja, du läste rätt. Eddie Malmberg kör en mullrande Scania R560 dragbil, med en V8-motor, trots att han är blott 15 år gammal. Lastbilen går nämligen i max 30 kilometer i timmen, eftersom det är en A-traktor. Den har kunnat byggas om till ett "ungdomsåk" sedan att reglerna för A-traktorer ändrades 2020.
– Det är ganska enkelt egentligen. Man programmerar om datorn i lastbilen, så den inte kan gå snabbare än 30. Man behöver inte montera några dubbla växellådor eller svetsa om någonting som förr, säger Eddie Malmberg.
Även om det sedan 31 mars 1975 inte går att registrera nya epatraktorer så lever namnet ännu kvar, och många kallar ännu sina A-traktorer för epatraktorer. Eddie Malmberg har haft siktet istället på lastbils- och åkeriverksamheten sedan barnsben.
– Intresset kom väl egentligen så fort jag kunde gå. Eller ännu tidigare. Farsan har alltid haft åkeri och jag var bara någon vecka gammal när jag fick åka med första gången.
Eddie har testat både ishockey och fotboll. Men ingen idrott har kunnat mäta sig med intresset för de stora bilarna.
– Jag har alltid varit med och det har gjort att mitt intresse vuxit starkare. Lasta och lossa, det lär man sig genom att vara med och se.
Scanialastbilen som Eddie kör i dag är av årsmodell 2011. Ändå är han tredje generationen i familjen som kör den. Både hans farfar och pappa har lagt timmar i hytten.
– Farsan sa tidigt till mig att när jag fyller femton ska jag få en "lastbils-epa". Eftersom jag alltid varit med och varit intresserad.
I slutet av februari i år fyllde Eddie 15. Körkortet tog han någon dag senare. Sedan började arbetet med att "styla" om lastbilen, både in- och utvändigt. Lackeringsjobb, lysen, striping, styling och blanka hjulsidor utvändigt. Bland annat ny klädsel i vitt skinn i hytten. Sängen, bakom sätena fick Eddie söka dispens för.
Han får lov att koppla på en trailer på sin lastbil, men den måste vara tom. För att köra gods behöver han ett yrkesbevis, som han kommer ta under gymnasiet där han vill gå transportlinje som inte längre finns på ön.
– Jag får köra mina egna grejer såklart, men det är lite onödigt att köra lite pantsäckar med en trailer, men det har väl hänt.
Minns du känslan att köra dina egen lastbil första gången?
– Åh ja, det var den 13 juni i år. Det var en jäkla känsla. Den är lila och vit, man har fått bestämma designen själv. Det är svårt att beskriva alltså. Då spelar det inte så stor roll om det går i 30 eller 90. Det handlar om känslan för mig.
Eddie fortsätter på temat – Känslan från första turen:
– En lastbil som jag alltid drömt om att få köra, i hela mitt liv. Få skriva upp på ett mopedkort och sen få köra själv. Vilken känsla att köra ett så stort fordon när man känner hytten gunga, lufttankar och man ser mätarna. Det känns inombords.
Att bygga om en lastbil till A-traktor är inte så vidare vanligt i Sverige. Det finns inte ens en handfull på Gotland. I resten av Sverige finns några till, men inga mängder. Den allmänna uppfattningen om fordonet tycker Eddie är positiv.
– Folk säger att det är kul liksom. Att den är fin. Sen är det några som verkligen inte kunnat tro att det inte är en riktig lastbil.
Eddie Malmbergs intresse för lastbilar delar han gärna med sig av i sociala medier. Och följarna har trillat in. Bara på Instagram har Eddie omkring 13 000 följare.
– Lastbilarna vid pappas firma är lite kända över hela världen. Många gillar hur de ser ut och följarna är från hela jorden.
Kan man kalla dig för lastbilsinfluencer då?
– Ja, i någon mån kanske. Det är många som skriver och kommenterar. Sen kommer det fram mycket folk på träffar och mässor.
En aktuell diskussion i dag i Sverige handlar om A-traktorer som kodats om att gå snabbare än tillåtet och olyckor som ungdomar varit involverade i. Eddie har en mogen inställning.
– Det finns folk som gör det. Men jag känner att det finns ett förtroende som jag inte vill bryta. Min dröm är att få köra en lastbil, vilket jag får göra nu. Det vore helt idiotiskt att riskera allt.
En transportutbildning i Skåne är målet för Eddies kommande gymnasiestudier. På sikt ser han framför sig att ta över sin pappas åkeri i Visby.
– Först vill man prova vingarna någon annanstans. Men sen vore det kul jobba här. Jag kommer aldrig tröttna på lastbilar.