Bilister är dåliga på att visa hänsyn för vägarbetare

Bilister visar för dålig hänsyn till vägarbetare och snöröjare. Gotland har hittills varit relativt förskonade från allvarligare olyckor i samband med vägarbete, men "oron finns alltid där".

Johnny Pettersson är platschef vid Nybergs entreprenads vägservice och underhållsavdelning. Han säger att vi är hyfsat förskonade från allvarliga olyckor i samband med vägarbete.

Johnny Pettersson är platschef vid Nybergs entreprenads vägservice och underhållsavdelning. Han säger att vi är hyfsat förskonade från allvarliga olyckor i samband med vägarbete.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2021-12-21 12:30

I snöstorm och isande kyla jobbar Nybergs entreprenad med ett övergångsställe vid Ica Maxi-rondellen i Visby. Trafikverket har bestämt att en körfil ska bort precis söder om rondellen för att öka säkerheten för cyklister och fotgängare vid övergångsstället.

– Vi har smalnat av vägen här för att minska olycksrisken vid övergångsstället. Det är lätt hänt annars att en bil stannar i ena filen för att släppa över en fotgängare eller cyklist, men att bilen i fil nummer två inte stannar för att man inte ser den som ska över. Vi har förlängt cykelvägen lite och gjort en refug på ena sidan, säger Johnny Pettersson, platschef vid Nybergs entreprenad med ansvar för vägservice och underhåll.

Han har jobbat i över tio år på vägarna, och tycker att de flesta bilister ändå sköter sig bra och visar hänsyn till arbetarna.

– Men sen finns de där andra som inte alls saktar ner och som tycker att vi är i vägen för dem. Vi är ju där för deras skull när vi utför arbeten, så det är ju ett lite märkligt sätt att tänka, säger han.

undefined
Johnny Pettersson, Nybergs entreprenad.

En ny Sifoundersökning som gjorts inför vintern på uppdrag av vägentreprenören Svevia visar att sex av tio tillfrågade svenskar anser att bilförare inte visar tillräcklig hänsyn mot människor som arbetar vid vägarna, som vägarbetare eller snöröjare. Samtidigt svarar 93 procent av de tillfrågade att de själva tänker att vägen är en arbetsplats för vägarbetare när de är ute i trafiken, och därmed visar hänsyn.

– En vårdslös attityd i trafiken innebär en direkt fara för alla som arbetar med att hålla vintervägarna säkra och framkomliga. Sakta alltid ned när du närmar dig fordon som plogar eller halkbekämpar – det handlar både om din och vår säkerhet, säger Ninos Lahdo, arbetschef på Svevia på Gotland i ett pressmeddelande.

Johnny Pettersson menar att arbetarna på Gotland ändå varit förskonade från allvarliga olyckor, även om det varit nära vid några tillfällen. Till sin hjälp har arbetarna hastighetsdämpande hjälpmedel som skyltar, skärmar och chikaner som är till för att smalna av ett område så att bilisterna blir tvungna att sakta ner.

– Oron finns ju alltid där. Det är inte jättekul när någon svischar förbi i 70 kilometer i timmen och du står någon meter därifrån. Man får alltid se sig om. Ändå skulle jag nog säga att vi känner oss hyfsat trygga här.

undefined
Vid Ica Maxi-rondellen tar man bort en körfil vid övergångsstället för att minimera olycksrisken.

Undersökningen som genomfördes av Kantar Sifo i oktober omfattade cirka 3 200 personer varav 150 gotlänningar. Av gotlänningarna svarade 57 procent att bilförare sällan visar hänsyn till vägarbetare, och 51 procent svarade att de själva tänker på vägen som en arbetsplats för vägarbetare och snöröjare.

På Svevia tipsar man bilförare om saker att tänka på i trafiken:

1. Sänk farten
Plogbilar och andra arbetsfordon är förarens arbetsplats. Många olyckor inträffar när de blir påkörda bakifrån. Genom att sänka hastigheten bidrar du till en ökad trygghet för föraren, för dig själv och för andra trafikanter.

2. Sök ögonkontakt
Om du har möjlighet, sök ögonkontakt med den mötande föraren innan du passerar. Det minskar risken för missförstånd mellan trafikanter.

3. Håll avstånd
Ligg inte precis bakom vinterväghållningsfordon. Ha alltid tålamod, även om det kan upplevas stressande att ligga bakom en plogbil i lägre hastighet än du hade tänkt dig. 

Regelbrott i trafiken

Forskning som sammanställts av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visar att omkring var femte bilförare medvetet begår regelbrott i trafiken. En rad studier, enligt pressmeddelandet, visar att medvetna felhandlingar utgör huvudorsaken till trafikolyckor. Anledningen är att bilister i denna grupp överskattar sin egen körförmåga och därför inte tycker att de behöver följa de regler som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!