TV+TEXT Se polishundarna träna – och jaga en reporter

Polisens hundförare jobbar oftast i det dolda. Tillsammans med sina schäferhundar har de skapat en livsstil där man tar med sig kollegan hem efter jobbet.

Hundföraren Niclas ger signal till polishunden Hjalle för spårsök.

Hundföraren Niclas ger signal till polishunden Hjalle för spårsök.

Foto: Malin Stentröm

Gotland2021-03-16 08:17

Det finns omkring 400 polishundar i Sverige och lika många hundförare. Exakt hur många av dessa som finns på Gotland vill polisen inte gå ut med, av säkerhet för både hundförare och hundar.

Två gånger per år genomför hundförarna på Gotland en lokal fortbildningsvecka där de tränar tillsammans med instruktör under en intensiv arbetsvecka. Gotlands Tidningar fick möjligheten att ta rygg på poliserna och deras bästa vänner en kylslagen eftermiddag i Bunge.

– Det är viktigt för oss att få brytas loss från den övriga verksamheten för att få en mer sammanhängande träningsperiod, säger hundföraren Niclas.

Fortbildningsveckan är en viktig del i utvecklingen av träningen där poliserna kan ägna all sin uppmärksamhet på sina hundar. 

– Man får en hel vecka med intensiv träning vi som hundförare kan ägna oss 100 procent på hunden. Många moment som vi tränar är väldigt tidskrävande och den här veckan möjliggör för oss att kunna träna på alla de momenten, berättar hundföraren Emilia.

undefined
Schäfern Blixtra är bara sex månader och är ännu ingen polishund. Men med rätt träning kan hon bli en tillgång till myndigheten i framtiden.

Arbetet som hundförare inom Polisen på Gotland innebär konstant träning med sin partner såväl under arbetstid som på fritiden. När polishunden inte arbetar fungerar den som familjehund hos hundföraren. 

– Hunden är en arbetskamrat som vi tar med oss hem när dagen är slut. Vi tränar egentligen all vår vakna tid tillsammans, inte bara då vi är i tjänst, säger Emilia. 

För att bli polishund krävs rätt förutsättningar. Hunden behöver vara stabil och ha god fysik. Långt ifrån alla hundar kan bli polishundar. Hundförarna berättar om ett nålsöga som varje hund måste ta sig igenom. Vidare genomgår hundförare och hund ett test varje år för att få vara i tjänst.

– Det är vissa moment i testet där bara hunden bedöms och vissa moment där vi som ekipage bedöms. Klarar man inte testen blir ekipaget taget ur tjänst, man får träna och testas igen, säger Niclas.

undefined
Reportern Erik Daun får testa hur det är att bli ifattsprungen av Schäfern Milo.

Förutom att det ställs höga krav på polishunden krävs även en hel del av hundföraren. Polishögskola följs av arbetslivserfarenhet, en uttagningsprocess, provanställning för att sedan träna tillsammans med en hund.

– Det krävs extremt många timmar innan både hund och hundförare kan vara i tjänst. Ett jobb som kräver mycket tid och tålamod, säger Emilia.

Polishundar i Sverige består till 70 procent av rasen Schäfer, 20 procent av rasen Malinois och resterande 10 procent är specialisthundar med unika spårkompetenser. 

– En patrullhund är tränad för att klara personsök, leta efter saker eller jaga ifatt en person. Sen kan man utöver det lägga till en tilläggsdressyr som kan vara att leta efter narkotika, pengar eller blodspår, säger Emilia.

Den vanligaste kombinationen av tilläggsdressyrer på patrullhundar är att kunna leta narkotika och vapen. Även om den primära uppgiften för hundekipage är att rädda liv. Den andra uppgiften som ekipagen har är att biträda polisutredningar och lagföring.

undefined
Hundföraren Emilia tillsammans med polishunden Milo.

För bara några år sedan fanns det knappt några hundförare alls inom polisen på ön. Omorganisationer inom myndigheten har gjort att hundförarna blivit åsidosatta. I dag är läget bättre, men man behöver bli fler ekipage på ön.

– Det är tidskrävande att ha en hund i tjänst. Samtidigt som det kan gå väldigt fort, hunden kan bli skadad eller att man måste träna på något speciellt. Det blir väldigt sårbart, säger Emilia.

Gotland tillhör sedan 2015 Polisregion Stockholm. Arbetet på Gotland skiljer sig från regionen i övrigt. Här är inte hundförarna en operativ resurs utan ingår i ingripandeverksamheten.

– Vi blir vanliga poliser, fast med hund. Vi kan göra mycket mer med hundarna än vad som faktiskt finns tid till, säger Niclas.

undefined
Det behövs fler hundförare på Gotland menar Niclas och Emilia som idag jobbar som hundförare vid Polisen Gotland.

Att leva med hunden som sin närmaste kollega är annorlunda, men något som de båda hundförarna Emilia och Niclas värdesätter. 

– Det är en livsstil. Man har alltid med sig hunden. Det är nog inte så vanligt inom andra yrken att man tar med sig kollegan hem, rastar den, ser till att den får mat och sover under samma tak, säger Emilia. 

Hunden blir ens kollega. Men när arbetspasset är slut så blir hunden som vilken familjemedlem som helst.

– Hunden vet när det är dags att åka till jobbet, där är den en tjänstehund. När hunden kommer hem så slappar den och är hund igen. Jag tror att ingen som kommer hem till min familj tror att min hund är något annat än en familjehund, säger Niclas.

FAKTA

Hundförare och polishundar 

• Det finns drygt 400 polishundar i Sverige och lika många hundförare.

  Polishundar används vid mellan 25 000 och 30 000 insatser varje år. 

  70 procent av hundarna är av rasen Schäfer.

  Polishundarna bor med sina hundförare

  Ekipaget kvalitetssäkras kontinuerligt av myndigheten.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!