Vaccinsamordnare Christine Senter och smittskyddsläkare Maria Amér svarar på läsarnas frågor om vaccineringen. Nyligen påbörjades fas 4 i vaccineringen på Gotland. Från och med idag, onsdag, kan personer som är 50 år eller äldre boka tid. Vaccinationsviljan har i tidigare faser varit hög på Gotland, och liknande trend ses redan för fas 4.
– I måndags hade redan omkring 72 procent av personer mellan 55 och 59 år bokat tid eller vaccinerat sig. Vaccinationsviljan ser ut att hålla i sig, vilket är positivt, säger Christine Senter.
Hur stora åldersspann som kommer att släppas på för vaccination i taget är i dagsläget oklart.
– Det har att göra med leveranserna och hur många lediga tider vi ser att vi har kommande veckor. Vi vill att det ska vara möjligt för alla inom det aktuella ålderspannet att boka tid, säger Christine Senter.
Hittills har inte andelen personer som vaccinerats på Gotland, men är skrivna i en annan region, varit särskilt hög. Inför sommaren när besökarantalet ökar markant finns risk att fler också vill vaccinera sig på ön.
– Tittar vi framåt ser det ut som att andelen utomlänsvaccinationer håller i sig, eller till och med ökar något. Det här har Region Gotland framfört till Folkhälsomyndigheten, och bett att de håller ett öga på det, så att vi kan få mer vaccin om andelen utomlänsvaccinationer blir stora i sommar.
Region Gotland får många frågor om det är möjligt att ta andra dosen på Gotland, om man tagit den första i en annan region. Svaret är att det är möjligt – men helst inte.
– Vi försöker att vara tillmötesgående, men just att ge dos två i en annan region är en logistisk utmaning. Vi kan inte garantera att man får dos två med helt rätt intervall, så vill man vara säker på att få det ska man ta båda doser i samma region, säger Christine Senter.
Smittspridningen fortsätter att minska och förra veckan var en halvering av antal nya fall av covid-19, jämfört med veckan innan.
– Vi ser en snabbt sjunkande smittspridning just nu vilket är en väldigt glädjande utveckling. Nu gäller det att hålla i så att vi verkligen pressar ner spridningen mer, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.
Från 1 juni ändrades restriktionerna något. Om det kommer att ske några ytterligare lättnader under sommaren vet Maria Amér ännu inte.
– De nya restriktionerna kommer preliminärt att kvarstå fram till 1 juli. Sen finns det en plan för hur fortsatta justeringar av restriktionerna kan komma att ske. Allt hänger på att smittspridningen sjunker som förväntat och att vi får upp vaccinationstäckningen. Det är därför svårt att få en säker bild av hur läget är senare under sommaren.
Midsommar är bara veckor bort, och den som hade hoppats på ett traditionellt firande med släkt och vänner får tänka om.
– Fortfarande gäller rådet att vi ska begränsa vårt nära umgänge, eftersom vi har en samhällsspridning av covid-19. Vi vet att det är i samband med fester, sociala sammanhang och på arbetsplatser som smittspridning sker, så det är viktigt att vi tar till oss att råden fortsatt gäller, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.
Så den stora midsommarfesten får vänta?
– Så är det. Det är inte i år vi ska ha stora fester.
För alla frågor och svar, se sändningen i helhet på Helagotland.se.