Gotlänningen Conrad Tyrsén, årets konditor 2009, och hans kollega Ted Johansson från Dessert & Choklad Stockholm är de som fått uppdraget att göra desserten på Nobelmiddagen i kväll. Helagotland.se fick tag i Conrad Tyrsén innan kvällens final – de har arbetat med desserten ända sedan i fredags och nu är de nära slutet.
– Vi har lite småfix kvar innan kvällen. Men nu börjar det mesta bli klart, säger Conrad Tyrsén under en av sina korta pauser inför kvällens Nobelmiddag.
Är du nervös?
– Nej, inte direkt. Det har gått bra hittills. Det kanske blir mer mot kvällen, säger Conrad Tyrsén och skrattar.
Han kommer själv att gå med i kvällens dessertparad och kunna ta emot applåder från de 1300 inbjudna som njutit av middagen.
– Förhoppningsvis kommer det en del applåder och sen är det drygt 40 miljoner som följer Nobelmiddagen på teven. Vi får hoppas att alla varit nöjda.
"Sensommarkväll"
Han beskriver desserten som ett verk som ska få kvällens gäster att få en känsla av en svensk sensommarkväll.
– Vi har tagit en råvara som är som bäst i augusti. Mer än så får jag inte säga. Men förhoppningsvis kommer de uppleva desserten som att kika in i en svensk augusti-trädgård, fortsätter han.
Conrad Tyrsén hade uppdraget att göra kronprinsessan Victorias och Daniels bröllopstårta. I och med att han nu fått vara med och göra desserten till Nobelmiddagen är det svårt att hitta finare uppdrag i Sverige.
– Det här har varit skitkul och det är bara att lyfta på hatten och tacka för att man fått göra det här, fortsätter Conrad Tyrsén.
Egen variant
Efter Nobelmiddagen kommer Conrad Tyrsén och Ted Johansson att göra en egen variant på desserten och sälja i sin egen butik.
– Det blev ett uppsving efter jag gjort Victoria och Daniels bröllopstårta. Så det är bara att hoppas att det blir likadant igen.