Tyska läkare och tandläkare ser ut att bli en framgång
Kommunens försök att rekrytera tyska läkare och tandläkare ser ur att bli en framgång. Av det 20-tal som besökte Gotland för ett par veckor sedan är mer än hälften seriöst intresserade av en anställning inom hälso- och sjukvården.
Det här känns väldigt bra. Det medför besparingar jämfört med att ta in hyrläkare, säger hälso- och sjukvårdens informatör, Magne Hovland, som ser fram emot en vår då anställningskontrakt kommer att tecknas fortlöpande.
Vid årsskiftet inledde Gotlands kommun sin rekryteringskampanj i Tyskland. I samarbete med ett utbildningsbolag i Kiel annonserade man i tyska facktidningar efter distriktsläkare, specialister och tandläkare.
Intresset visade sig vara stort. Omkring fyrtio av de intresserade intervjuades i Kiel i mars och utav dessa besökte ett 20-tal Gotland i slutet av april.
I Tyskland finns ett överskott på både läkare och tandläkare. Lönerna ligger också något lägre jämfört med i Sverige.
De kommer hit för att de vill få ett bra jobb. Tyska tandläkare arbetar ofta på privata kliniker och får börja som assistenter innan de kan få en egen klinik. Då kan det vara lockande att här få ansvar för en egen klinik, även om den förstås ryms inom kommunens regi. De tandläkare som kommer hit är väldigt unga och inte så etablerade ännu, säger Magne Hovland.
<span class=MR>Nio fattas </span>
I dag fattas nio tandläkare, tio distriktsläkare och mellan tre och fem specialistläkare på Gotland.
Flera av dessa tjänster är tillsatta med hyrläkare.
Om de tyska läkarnas intresse håller i sig kan upp till tolv av dessa tjänster komma att tillsättas, varav två personer kommer att arbeta som distriktsläkare vid vårdcentralen i Hemse och en i Klintehamn.
Läkarna kommer att få en fem månader lång utbildning i Kiel, bland annat i svenska samt en genomgång av den svenska lagstiftningen inom hälso- och sjukvård. Den här utbildningen är dock inget krav från socialstyrelsens sida, berättar Magne Hovland.
Inte när rekryteringen sker inom EU. Då räcker det med att Sverige har godkänt deras läkarutbildning. Men det är förstås en fördel om läkarna kan svenska.
Tanken är att dessa ska kunna börja arbeta under senhösten eller senast vid årsskiftet. Några av de läkare som är aktuella har familjer. För dem blir det en stor omställning att flytta till Gotland.
Några av dem har respektive som är sjuksköterskor och barnsköterskor. Det är förstås bra att få hit dem eftersom det även i det fallet handlar om bristyrken, säger Magne Hovland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!