Tyst minut för den omkomne Leif Petterson
I går, dagen efter dödsolyckan på m/s Visby, höll Gotlandsbolaget sin stämma i Visby ishall.Styrelsens ordförande Björn Wollrath inledde med att notera den tragiska händelsen när en vän och arbetskamrat omkom.Han påbjöd därefter en tyst minut för den omkomne, 53-årige överingenjören Leif Pettersson, varefter kören NS sjöng några väl valda stycken.Därefter inleddes den 137:e bolagsstämman som hade samlat 700 aktieägare.
Att vinsten ökat från 51,8 miljoner kronor år 2000 till 136.8 miljoner förra året förklaras med att man tjänat mer pengar på produkttankmarknaden och att man sålt fartyg med god vinst.
Tyvärr har fraktraterna gått ner kraftigt under andra halvåret ifjol och de har fortsatt ner även i år.
Men Rosengren gladde sig över Destination Gotlands utveckling med 6,6 miljoner kronor i vinst.
Att passagerarantalet ökade med måttliga 3 000 anser han beror på att man nått taket med nuvarande båtar.
<span class=MR>Rekordinvestering</span>
Jag är övertygad om att de nya färjorna blir ett lyft. Samtidigt innebär det en större risk, som kan ge underskott i början.
Vi investerar nu 1,5 miljard kronor i trafiken, den största investeringen på Gotland. Den första färjan kommer i höst den andra efter årsskiftet, sade Jan-Erik Rosengren.
Han kom sedan in på varslet som Destination Gotland lagt för 100 anställda, något Rosengren anser nödvändigt utan att för den skull tumma på säkerheten.
Nöjd konstaterade Rosengren också att Gotlandsbolagets B-aktie under förra året steg med 50 procent och att den fortsatt stiga med 30 procent till i år till 156 kronor.
Bidragit till detta har bolagets återköp av aktier. Drygt 440 000 har återköpts. Kvar blir fyra miljoner aktier inräknat både A- och B-aktier.
Sedan började utfrågningen och det ställdes en hel del frågor. Här är en del av dem.
Mats Johansson, småländsk aktieägare som brukar bevista rederistämmorna, instämde i att bolagets resultat står i en klass för sig och han tackade både anställda och ledning för detta.
Inte minst tyckte han det var bra att bolagets egna kapital ökat så bra under de senaste åren.
Lovord kom också från aktierspararnas Gunnar Ek, även han en flitig gäst på Gotlandsbolagets stämmor.
<span class=MR>Lovord över resultatet</span>
Förra året gav ett utomordentligt resultat, det bästa i företagets historia.
Det är utomordentligt glädjande, sade Gunnar Ek, innan han ställde ett antal frågor till styrelsen.
Han undrade bland annat över de köp och försäljningar som genomfördes av tankfartyg och som gav ett egendomligt intryck och ville veta om det enbart hade gjorts av skatteskäl.
Han ville också veta varför man håller på med Gotlandstrafiken med tanke på att den går med förlust.
Bara de senaste fyra åren med tio miljoner kronor och nu talade vd om förlust även de närmaste åren. Först därefter hoppas vd på vinst.
Jag vet att det är en gammal tradition med Gotlandstrafiken. Men detta är business, det gäller att tjäna pengar.
Sedan detta med återköp av aktier. Det är riktigt att köper man tillbaka så ökar vinst och aktiekurs.
Men samtidigt innebär det att när man nu har återköpt totalt 2,3 miljoner aktier så minskar handeln ytterligare.
_ Jag tycker att man lugnt kunde ha delat ut 5 kronor per aktie. Men det gör man inte, fortsatte Gunnar Ek.
Han tyckte också synd om dem som sålt sina aktier till bolaget. De har missat mycket pengar.
Och han undrade om det möjligen är så att det kan komma ett bud på företaget.
<span class=MR>"Plötsligt vd-byte"</span>
Gunnar Ek ville vidare veta varför det blev ett så plötsligt vd-byte i höstas. Normalt brukar ett sådant skifte planeras.
Varför blev det så abrupt? Han ville också ha besked om det betalats ut så kallad kickbacks från varv i samband med fartygsbeställningar.
Jag vill ha besked att det inte har skett i det här bolaget. Det vore tryggt att veta att detta är ett ärligt bolag, sade Gunnar Ek.
Svaren på Eks frågor blev att ingen skatteplanering låg bakom köp och sälj av tankfartygen.
Att det sedan blev en skatteeffekt blev en bonus. När det gäller Gotlandstrafiken höll Jan-Erik Rosengren om att ett skäl är tradition. Men det finns ett annat.
Vi kan inte bara chartra in och ut fartyg. Vi måste ha en egen verksamhet. Det är viktigt på lång sikt.
Om återköp av aktier och dess påverkan på börshandeln svarade Björn Wollrath att man genom kvartalsrapporterna informerar om vad som händer i bolaget, något alla aktieägare kan följa.
Och kursen har gått upp, påpekade han. Om någon avser att lägga ett bud på Gotlandsbolaget har vi ingen aning om, försäkrade Wollrath.
Om vd-bytet blev svaret att Jan-Eric Nilsson tyckt att det var lämpligt att lämna posten i höstas.
<span class=MR>Mål</span>
När det gäller avgången i höstas så hade vi nått de mål vi satte upp vid början av 90-talet och i höstas hade vi redan delat upp arbetsuppgifterna.
Någon annan anledning finns inte, svarade Jan-Eric Nilsson, som nu ägnar sig åt de långsiktiga målen medan Jan-Erik Rosengren sköter vd-jobbet.
Frågan om varslen av 100 anställda vid Destination Gotland och säkerheten ombord togs upp av Nils-Inge Pettersson.
Idag finns 240 ombordanställda. Att minska med 100 verkar lite anorektiskt tyckte han och framhöll att det redan i dag kan vara svårt att hitta någon att fråga ombord.
Svaret blev att man byter system till två nya snabbfärjor som det går åt mindre folk till och att målsättningen är att det skall vara lika säkert ombord i framtiden som det är i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!